Hobby transformeert tot 't Haagje

  Landbouw / Visserij

Imker worden, bijen houden en honing maken. Het is van jongs af aan een grote hobby van Wilfred Muis. Zo'n twintig jaar geleden werd de hobby van de Epenaar ineens een stuk professioneler en ontstond Imkerij 't Haagje. Om zijn talloze bijenvolken diverse soorten honing te laten maken, kocht en maakte hij een aantal karren waardoor hij met de kasten gemakkelijk kon reizen van plek naar plek. Inmiddels beperken die reizen zich niet meer alleen tot Nederland.

Epe - Wanneer je als imker een bijenkast bij huis hebt staan, dan weet je globaal hoeveel honing je kunt verwachten. Als zo'n kast ook nog eens altijd op dezelfde plek staat, dan weet je eveneens waar de bijen hun nectar vandaan halen. Die zoeken ze namelijk in een straal van ongeveer drie kilometer. "In de regio rondom ons huis levert dat veelal lindehoning op", begint Muis te vertellen. Om op meerdere momenten in het seizoen nectar te kunnen halen, zoek je als imker steeds naar andere bloeiende gewassen. Daarvoor moeten de kasten met bijenvolken verplaatst worden. Muis doet dat al jaren. "Ik breng ze naar plekken waar ze het goed hebben." Een voordeel? Andere bloesems zorgen voor andere soorten honing. Gele mosterd bijvoorbeeld, koolzaad, de bloesems van fruitbomen of, wat dichter bij huis: heide. "In zo'n geval is het handig dat de kasten gemakkelijk te verplaatsen zijn. Daarom kocht ik ooit een kar waarop meerdere bijenkasten konden staan. Dat vergemakkelijkte vervoer en vergrootte de productie van verschillende soorten honing."
Stukje bij beetje werd de hobby van Wilfred Muis dus serieuze business. Jaren geleden zijn er zelfs internationale plekken verkend om nog meer verschillende soorten honing te kunnen produceren. Inmiddels hebben Wilfred en zijn vrouw Gerda al geruime tijd een tweede huis in Hongarije. Ook daar zwermen in de zomerperiode vele bijenvolken rond. Gevolg? Een enorme productie van eigen zonnebloemhoning en acaciahoning. 't Haagje heeft drie karren waar achtereenvolgens acht, veertien en zelfs 28 bijenkasten op vervoerd kunnen worden. Dit jaar bekommert Muis zich als imker zelfs over zo'n tachtig bijenvolken. Al die soorten honing worden verkocht bij vele detaillisten in de regio, maar vanuit het winkeltje naast hun huis aan de Dijkhuizerweg. "Imkerij 't Haagje is een uit de hand gelopen hobby."
Onlangs kregen ze voor hun Veluwse heidehoning zelfs een keurmerk uitgereikt van de stichting Erkend Veluws Streekproduct. "Dat is wel een eer, ja." Het echtpaar is dagelijks op zoek naar nieuwe ontwikkelingen, combinaties en dus producten. Zo ontwikkelde Gerda recent nog bonbons met heidehoning. Die gaan binnenkort in productie. "Honing verveelt nooit."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden