<p>Jan Rorije is 45 jaar werkzaam bij Van Vemde Schilderwerken in Epe. &quot;Het allermooiste aan mijn werk is de diversiteit, het aanpakken van het totaalpakket van schilderswerkzaamheden.&quot;&nbsp;</p>

Jan Rorije is 45 jaar werkzaam bij Van Vemde Schilderwerken in Epe. "Het allermooiste aan mijn werk is de diversiteit, het aanpakken van het totaalpakket van schilderswerkzaamheden." 

(Foto:Dennis Dekker)

Verfstreken van Jan Rorije uit Heerde

Jan Rorije (60) uit Heerde is 45 jaar werkzaam bij Van Vemde Schilderwerken in Epe. Zo lang bij dezelfde werkgever, dat gebeurt tegenwoordig niet vaak meer. Hij vertelt over zijn lievelingsmateriaal, over zijn werkwijze en over datgene wat zijn werk nog iedere dag bijzonder maakt. Een interview over Rorije’s imposante schilderscarrière.

EPE/HEERDE - Rorije ging ooit als kind naar de Van der Reijdenschool in Epe. “Die school werd indertijd gecombineerd met praktijkonderwijs. Een soort van LTS waarbij de kinderen naast leren ook deels aan het werk gingen. Samen met de leraren van de school, deden we allerlei klusjes. Ik heb toen ontdekt dat ik graag met mijn handen werkte. Timmeren, lassen, kozijnen maken, aanhangers maken, alles vond ik leuk. Ook schilderen deed ik toen al regelmatig.” Dat werd z’n grote passie.
Het eerste bedrijf waar Jan Rorije stage liep, was het Eper schildersbedrijf dat jaren en generaties later bekend staat als Van Vemde Schilderwerken. “Na mijn stage, kwam ik er in vaste dienst. Ik ben hier nooit meer weg gegaan. Nog elke dag heb ik het geweldig naar m’n zin.”

‘Ervaring van opa’

Jan maakte als enige nog werkzame personeelslid drie directies mee. Na Johan van Vemde kwam zoon Bart en inmiddels wordt het bedrijf aan de Beekstraat 12 al weer twintig jaar bestiert door Marc Schroten. Als 60-jarige mag Jan dus best het enige lid van de oude Van Vemde-garde gedoopt worden. “Ze noemen me hier al opa, haha. Dat komt omdat ik binnenkort inderdaad opa wordt.” Maar dat komt ook vanwege de enorme verfervaring die Jan Rorije met zich mee brengt. Heeft één van zijn collega’s een vraag, dan kan de jubilerende Heerdenaar die wel beantwoorden. “Let op: ik doe altijd dat op mijn eigen manier, dus ik zal soms best eigenwijs gevonden worden. Maar toch bedoel ik het goed.” Toen Jan Rorije begon, werd hij opgeleid door een oudere collega. “Dat was wijlen Hendrik-Jan Draaijer. We liepen in die jaren altijd in koppels. Je voelde elkaar perfect aan, je vulde elkaar perfect aan. Ik leerde het schildersvak van hem en gaf mijn ervaring vervolgens op de zelfde manier door aan anderen.”De allereerste klus die Jan Rorije deed? “Die herinner ik me goed. Dat was het oude Eper gemeentehuis (waar tegenwoordig grand-café Cornelis in zit, red.). Indertijd zat cultureel centrum Mamuze in dat gebouw. Daar binnen heb ik mijn eerste verfmeters gemaakt.” In de jaren daarna werkte Jan met diverse collega’s. Hein Lokhorst en Gerrit Huiskamp mogen niet ongenoemd blijven. “Met hen werkte ik heel lang en heel prettig samen.”

Wat Jan Rorije anders doet dan veel van zijn collega’s? “Ik schilder met een iets bredere, hele zachte kwast. Ik kom uit de tijd dat kwasten van zachte varkensharen gemaakt werden. Dat is nu natuurlijk niet meer zo, maar ik heb inmiddels een kwast gevonden waar ik het lekkerst mee schilder. Veel van mijn collega’s werken met een kwast die hardere haren heeft. Daar kan ik niet mee overweg.” Eén van de belangrijkste regels van het schilderen? “Je moet de verfstreek aanvoelen. Dat lukt wat mij betreft alleen maar met zo’n zachte kwast. Daar breng ik de verf het beste mee op. Zo kun je ook het netste werken.” Want dat is de andere belangrijke regel aan zijn werk, vindt Rorije. “Ik wil netjes werken. Zo zit ik in elkaar.”Wat het mooiste is aan schilderen? Jan Rorije weet het wel. “Dat is de diversiteit. Ik zou me snel vervelen als ik alleen maar kozijnen zou schilderen of wanden zou sauzen. Ik wil graag alles doen: schuren, gronden, aflakken, sauzen, behangen? Noem het maar, het is me even dierbaar. Als ik de complete klus maar mag doen. De afwisseling maakt dat ik dit werk na al die jaren nog steeds zo leuk vind.” Hij heeft er dus geen enkele twijfel over dat hij de 50 jaar vol gaat maken. “Ik werk inmiddels een dagje minder, maar ik vind dit nog veel te leuk om er helemaal mee te stoppen.”
Op dit moment is Rorije al maanden bij een groot project in Heerde aan het werk. Weinig afwisseling zou je denken. Toch is dat niet zo. “We werken met een paar collega’s in diverse ruimtes. Die zijn altijd weer anders. Soms is het een schuine muur, soms een kozijn, plafond of plint.

Nu ben ik onder meer in de werkplaats van de aannemer bezig met met aflakken van een houten maatwerkconstructie. Daaronder komt een klein carillon van enkele klokken te hangen. Weer heel wat anders.

Ik ben blij dat ik al die verschillende klussen bij Van Vemde mag blijven doen.”

Auteur: Dennis Dekker

Meer berichten