<p>Roeli Rumscheidt: &quot;Dat ik mag werken vanuit het aloude Voermankoepeltje voelt als een geweldig voorrecht&quot; (foto: Willem Gunneman)</p>

Roeli Rumscheidt: "Dat ik mag werken vanuit het aloude Voermankoepeltje voelt als een geweldig voorrecht" (foto: Willem Gunneman)

(Foto: Willem Gunneman)

Kunstenares Roeli Rumscheidt in Koepeltje van Voerman

Hattem - Het zal je atelier maar zijn. Kunstenares Roeli Rumscheidt is er met regelmaat te vinden. Het Hattemse Voermankoepeltje is onmiskenbaar verbonden met Kunst en IJsselschilder Jan Voerman sr. Het was Voerman die begin 1900 het statige naastgelegen huis aan de Geldersedijk liet bouwen, evenals het koepeltje: zijn atelier.

Zoon Jan trad al jong in de voetsporen van zijn vader. Talrijke kunstliefhebbers wisten de weg naar Hattem te vinden en kochten Jan’s werken aan huis. Ook nu vinden liefhebbers de weg naar het koepeltje. Liefhebbers van kunst, gemaakt door de huidige ‘bewoners: Roeli Rumscheidt en Inge in ‘t Hout. “Het moment dat je de deuren open slaat, sla je de wolkenluchten gade”, vertelt Roeli. “Het voelt als een voorrecht dat Inge en ik het ‘ons atelier’ mogen noemen.” Een plek die tot voor kort ‘bewoond’ werd door kunstenaar René Kinket. “Wij zijn dankbaar dat wij na zijn overlijden de gelegenheid kregen het kunstenaarschap in het Koepeltje voort te zetten.”

Evenals Voerman junior begon ook Roeli al rond haar vierde met schilderen. “In de stad Amsterdam, waar we woonden, was ik dagelijks in de weer met kleur en kunst. Voor mij stond de keuze voor de kunstacademie al op jonge leeftijd vast. Mijn vader zag de kunst als een onzeker bestaan. Modeontwerper was een fraai compromis en ik werd toegelaten op de École de Couture Charles Montaigne. Aansluitend kon ik aan de slag voor modemerken en heb ik collecties ontworpen, reclametekeningen en reizen gemaakt. De liefde voor de kunst bleef en de stap naar de Gerrit Rietveld Academie was een logische. Korte tijd later verhuisden mijn man en ik naar het Groningse platteland. Ik was toe aan rust, de stilte, eindeloze vergezichten, tuinieren en zelf verbouwde groenten. Een geweldige tijd.”

“Voor het werk van mijn man verhuisden we naar Hattem. Het IJssellandschap en de rijke historie maakten een overweldigende indruk. Een gevoel van opnieuw thuis komen, die paste bij de fase in ons leven. Hattem is een prachtige plek om te wonen, te leven en te werken. Vooral als kunstenaar en liefhebber van luchten en water. Ik schilder op gevoel. Veelal in een stijl die zich kenmerkt door een mengeling van impressionisme en expressionisme. Wat ik zie is de basis voor een werk, deels geprikkeld door fantasie. Iedere penseelstreek moet in principe meteen goed zijn. Het maakt mijn werk authentiek en onderscheidend.”

De rijke kleuren, afgewisseld met ingetogen werk, zijn kenmerkend voor Roeli’s veelzijdigheid. Evenals haar andere liefde: het beeldhouwen. Het aloude Voermankoepeltje is met recht een uitgelezen plek in de stad. Een bijzondere plek voor zowel kunstenaars als liefhebbers. Waar de geest van Voerman huist in ieder spant en elke nieuwe bewoner louter liefde toe voegt. Het Voermankoepeltje is met grote regelmaat geopend. Als de deuren gastvrij open staan is een ieder meer dan welkom. Zowel bij Inge van Hout als Roeli Rumscheidt.

Meer berichten