Jan Voerman loopt met je mee als gids


Twee gebruikers van de app luisteren hier naar het verhaal over het schilderij van Johannes Bosboom met het interieur van de Hattemse Andreaskerk.
Twee gebruikers van de app luisteren hier naar het verhaal over het schilderij van Johannes Bosboom met het interieur van de Hattemse Andreaskerk. (Foto: Voerman Museum Hattem)
Kunst & Cultuur

Jan Voerman loopt met je mee als gids

Hattem - Het Voerman Museum Hattem biedt mensen met een visuele beperking nu een unieke ervaring. Blinden en slechtzienden kunnen op verkenning met behulp van de ‘Blikvanger’, een app waarmee je het museum via audiobeleving en tastzin ervaart. En met niemand minder dan Jan Voerman senior als gids.

De app ‘Blikvanger’ is te gebruiken op twee smartphones met hoofdtelefoons, die bij de balie van het museum gereed liggen. Na het voldoen van de museumentree staat deze apparatuur kosteloos tot je beschikking. Nadat je de hoofdtelefoon hebt opgezet en de app op de smartphone hebt gestart, krijgt je een korte uitleg over de tour. Maar toch ben je even verrast als een levensechte stem zich meldt. De man stelt zich voor als Jan Voerman senior, die nu als audiogids met je mee wandelt. De bijzonder realistische geluidsopnames zijn te danken aan de hier toegepaste 3D-audiotechniek.

Samen met Voerman op pad. Je loopt langs kunstwerken die tot leven komen dankzij de soundscapes. Op diverse plekken zijn zogenaamde ‘beacons’ geplaatst. De app maakt contact met deze ‘beacons’ en voorziet de gebruiker van informatie over het werk waar je op dat moment bij staat. Zo loop je langs het schilderij van Johannes Bosboom met het interieur van de Andreaskerk in Hattem en hoort de mensen in de kerk. Verderop krijg je uitleg over Jo Koster en haar kunst. En kun je zelfs voelen aan de reproductie op zwelpapier van haar werk ‘Nonnetjes langs de Ville Close’.

Op de eerste verdieping sta je voor het ‘Sneeuwlandschap’ uit 1944 van Jan Voerman junior. Je hoort de woelige jaren 30 en 40, maar beleeft ook de rust en stilte van een wandeling door de sneeuw. Even later ‘betreed’ je het atelier van Bé Thoden van Velzen en kun je voelen en zelfs ruiken aan enkele beeldhouwwerken.

Weer beneden kom je in de Jan Voerman senior-zaal. Met onder meer werk dat is geïnspireerd door de stormramp in Borculo in 1925. Je hoort een vrouw vertellen over de ramp die zij als kind meemaakte. In deze zaal nemen we afscheid van onze gids Jan Voerman. Want hier eindigt de Blikvanger-tour. Een boeiende fascinerende ervaring die je in de wereld van het Voerman Museum Hattem onderdompelt.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.
Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97

Meer over ‘Blikvanger’ in dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=FLaXFQg3PEw

www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden