<p>Gerrita Reumer, cli&euml;ntondersteuner bij Koppel-Swoe: &#39;Ik hoop dat inwoners die mantelzorg ontvangen, hun volwassen mantelzorger aanmelden voor een waardering van 100 euro. Ze hebben er recht op&#39;.</p>

Gerrita Reumer, cliëntondersteuner bij Koppel-Swoe: 'Ik hoop dat inwoners die mantelzorg ontvangen, hun volwassen mantelzorger aanmelden voor een waardering van 100 euro. Ze hebben er recht op'.

(Foto: Dennis Dekker)

'Mantelzorger zijn? Dat overkomt je'

Epe - Mantelzorgers leiden heel vaak aan ‘vraagverlegenheid’, zo signaleert Gerrita Reumer cliëntondersteuner mantelzorg bij Koppel-Swoe. “Gemiddeld genomen willen ze anderen liever niet tot last zijn. Ze vinden dat ze zich moeten richten op de zorgvrager en cijferen zichzelf daarmee weg. Ze vinden daarbij dat ze zelf moeten dealen met wat hen overkomt en zullen al helemaal niet hun eigen hulpvraag bij anderen uitzetten.”

(door Dennis Dekker)

Het structureel, onbetaald en vrijwillig zorgen voor iemand, die je kent en waar je om geeft én die jouw hulp nodig heeft. Dat heet mantelzorg. “En er zijn steeds meer mensen die dat doen. Je kiest er niet voor om mantelzorger te worden; het overkomt je.” Mantelzorgers zijn mensen van alle leeftijden, die zorgen voor iemand uit hun omgeving die hulp nodig heeft. Toch denken mantelzorgers vaak niet aan zichzelf en dat is jammer. Daarom doen Reumer en haar collega’s er in samenwerking met de gemeente alles aan om de groep mantelzorgers (zowel jong als oud) af en toe een hart onder de riem te steken.

“Het is prachtig om die groep af en toe in het zonnetje te zetten.” Tijdens de coronacrisis stuurde Koppel-Swoe hen allemaal een bedankkaartje. “Daarbij proberen we iedereen regelmatig te bellen of te mailen.” Deze kaartjesactie was een groot succes, aldus Gerrita Reumer. “We hebben zelfs ook weer kaartjes ontvangen van mensen die ons weer bedankten voor het bedankkaartje. Een beetje de omgekeerde wereld, maar voor ons toch ook heel waardevol.”

Vanuit het Eper Steunpunt Mantelzorg in Kulturhus EGW worden er eens per maand (de derde donderdag van de maand van 10.30 tot 12.00 uur) activiteiten gehouden voor mantelzorgers, vertelt de cliëntondersteuner van Koppel-Swoe. “Heb je een vraag als mantelzorger? Laat het ons weten, wij proberen te helpen. Dit kunnen vragen zijn rondom welzijn, zorg, wonen, financiën en vervoer. Wij geven informatie over de instanties die hulp kunnen bieden en we proberen je door te verwijzen.” 

Voor jonge mantelzorgers zijn er aparte maandelijks bijeenkomsten samengesteld. Gerrita Reumer: “Tijdens deze avonden worden er allerlei ontspannende activiteiten georganiseerd, zoals samen sporten of samen eten.” Voor alle mantelzorgers is het overigens erg belangrijk dat ze goed voor zichzelf blijven zorgen, vult de medewerker van Koppel-Swoe aan. “Ervaar je overbelasting? Laat het ons weten. Wij begeleiden en ondersteunen je. Wij kunnen je desgewenst ook in contact brengen met andere mantelzorgers.”

In de gemeente Epe kunnen inwoners die mantelzorg ontvangen, hun volwassen mantelzorger aanmelden voor een waardering van 100 euro per zorgvrager. Jonge mantelzorgers komen in aanmerking voor een bol.com cadeaukaart ter waarde van 20 euro. “Mantelzorgers kunnen tot uiterlijk 1 oktober aangemeld worden voor deze welverdiende blijk van waardering. Het bedrag wordt overgemaakt op de bankrekening van de zorgvrager. Die kan het vervolgens uitkeren aan de mantelzorger.” 

Mark Verheijen, ambtenaar bij de gemeente Epe, over het belang van die waardering: “Juist in deze tijd is de mantelzorger ontzettend belangrijk. Zij zorgen ervoor dat inwoners langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. De gemeente Epe vindt het belangrijk dat de mantelzorgwaardering en mantelzorgondersteuning onverminderd aangeboden wordt”, aldus de beleidsmedewerker.

In 2015 waren er 381 aanvragen voor de mantelzorgwaardering, vorig jaar liep dat aantal op naar 636 aanvragen voor mantelzorgers en 96 aanvragen voor jonge mantelzorgers. Toch zijn mantelzorgers zelf vaak erg bescheiden. Tijdens de recent gehouden Culturele Pleinmarkt merkte Gerrita Reumer dat ook weer. 

“Regelmatig horen wij dat mensen zichzelf niet zien als mantelzorger. Zij vinden het normaal dat ze vrijwillig zorgen voor iemand uit hun (directe) omgeving. Die 100 euro hoeven ze dus ook niet. ‘Daar kun je vast iemand anders blij mee maken’, hoor ik vaak. Toch probeer ik hen altijd te overtuigen om dat formulier wél te laten invullen. Mantelzorgers onderschatten hoe belangrijk ze voor anderen zijn. Dus ben je mantelzorger? Schaam je niet en laat je aanmelden voor de mantelzorgwaardering.”
Aanvraagformulieren zijn te downloaden op de site van Koppel-Swoe: www.koppelswoe.nl/steunpunt-mantelzorg en de gemeente: www.epe.nl.

Meer berichten