<p>Jonge mantelzorgers groeien op met een broer, zus of ouder met een ziekte, stoornis of beperking.</p>

Jonge mantelzorgers groeien op met een broer, zus of ouder met een ziekte, stoornis of beperking.

(Foto: Martin John Bowra)

Van boerengolf tot poffertjes bakken

Epe - In Nederland is één op de vier jongeren tussen de 4 en 24 jaar mantelzorger. Zij groeien op met een broer, zus of ouder met een ziekte, stoornis of beperking. Het zorgen voor een ander geeft vaak voldoening, maar het kan ook zwaar zijn. Daarom is er van maandag 5 tot en met zondag 11 oktober opnieuw een Week van de Jonge Mantelzorger. Ook in gemeente Epe zijn er speciaal voor jonge mantelzorger diverse activiteiten georganiseerd door Koppel-Swoe.

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en hun omgeving lang niet altijd dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan anders.

Het zorgen lijkt vanzelfsprekend, maar het kan zwaar zijn als een jongeren bijvoorbeeld zorg heeft over een zusje in het ziekenhuis. Of wanneer een jonge mantelzorger niet met je vrienden op stap kun, omdat de moeder niet alleen thuis kan zijn.

Activiteiten

Om meer begrip, herkenning en erkenning te creëren is de Week van de Jonge Mantelzorger in het leven geroepen. Tijdens deze week worden er landelijk diverse activiteiten georganiseerd om extra aandacht te besteden aan de jonge mantelzorgers.

Koppel-Swoe organiseert in samenwerking met de Kap en Welzijn Voorst op zaterdagavond 3 oktober een rapworkshop en kickboksworkshop voor jongeren vanaf 12 jaar.

Op woensdag 7 oktober kunnen kinderen van 6 tot en met 12 jaar deelnemen aan een spellencircuit, boerengolf en kunnen ze zelf poffertjes maken bij activiteitenboerderij De Vosselhoeve.

Op zaterdag 10 oktober organiseert Veldhuis Advies een fundag bij Burnside Cablepark in Emst. Voor deze laatste activiteit kunnen jonge mantelzorgers zich aanmelden via www.veldhuisadvies.nl/fundag.

Deze activiteit is bijna vol. Aanmelden van de overige activiteiten kan bij Steunpunt Mantelzorg van Koppel-Swoe via email g.reumer@koppelswoe.nl of telefonisch via 0578-676767.

Meer informatie over deze activiteiten en de activiteiten voor jonge mantelzorgers verder in het jaar zijn te vinden op www.koppelswoe.nl/jonge-mantelzorgers.

‘Elfenbos de Spronkel’

Deze week zullen we 10 keer het boek ‘Elfenbos de Spronkel’ verloten onder geïnteresseerde jonge mantelzorgers. Deze boeken heeft Koppel/Swoe ontvangen van Stichting de Regenboogboom. Elfenbos de Spronkel is een boek geschreven voor kinderen van 2 tot en met 12 jaar die even willen wegdromen.

Het boek is geschreven voor kinderen die een eigen plekje nodig hebben waar ze even hun zorgen kunnen vergeten. Je kunt mee doen aan de verloting door voor woensdag 7 oktober een mail te sturen aan g.reumer@koppelswoe.nl

Cadeaukaart

Voor jonge mantelzorgers kan er ter waardering een bol.com cadeaukaart worden aangevraagd van 20 euro. Dit is de mantelzorgwaardering voor jongeren die vanaf 2019 in het leven is geroepen door de gemeente Epe.

Aanmelden voor een cadeaubon kan nog tot en met maandag 12 oktober door een aanmeldformulier in te vullen.

Deze vindt je op www.koppelswoe.nl/jongemantelzorgers.

Gastlessen

Verder gaat Koppel/Swoe scholen inlichten dat er een mogelijkheid is om gastlessen over jonge mantelzorgers te ontvangen op school.

Hiermee hoopt de welzijnsorganisatie dat de jonge mantelzorgers binnen scholen meer worden gezien en indien nodig ondersteunt door docenten en/of klasgenoten.

Steunpunt Mantelzorg

Steunpunt Mantelzorg is er voor informatie, advies, ondersteuning, belangenbehartiging en lotgenotencontact voor alle mantelzorgers binnen de gemeente Epe.

Meer informatie over Steunpunt Mantelzorg is te vinden op de website www.koppelswoe.nl.

Jonge mantelzorgers kunnen ook contact zoeken met de coördinator voor mantelzorgers op telefoonnummer 0578 - 676767 of via de mail g.reumer@koppelswoe.nl

Meer berichten