<p>Inge in Hout: &quot;Waar veel kunstenaars veelal beginnen met een schets werk ik voornamelijk in mijn hoofd.&quot; (</p>

Inge in Hout: "Waar veel kunstenaars veelal beginnen met een schets werk ik voornamelijk in mijn hoofd." (

(Foto: Willem Gunneman)

Inge in 't Hout 'bewoont' het koepeltje

Het atelier van Inge in ‘t Hout is gevestigd op een bijzondere locatie: het aloude Voermankoepeltje. Een uniek monument dat Inge samen met kunstenares Roeli Rumscheidt met liefde ‘bewoont’. Twee bevlogen kunstenaars die de hoofdstad verruilden voor de Gelderse vestingstad. 

(door Willem Gunneman)

“Ook ik ben een geboren Amsterdamse”, lacht Inge. “Verhuisd voor de liefde, in 2001.” Inge sloot de stad in haar armen en raakte onder de indruk van de schoonheid. “Een heerlijke plek voor kunstenaars en liefhebbers. Het verbaasde me dan ook dat Hattem geen kunstmarkt kende. Ik heb contact gezocht met Ronduit Hattem en in 2007 was de eerste een feit. Het is uitgegroeid tot een jaarlijks terug kerend evenement.”

Ook Inge nam deel. “Kunst is altijd een deel van mijn leven geweest. Als kind al. Ik herinner me een museum-les van Pierre Jansen, een grootheid op het gebied van kunst en historie. Het overgrote deel van de klas had meer oog voor de wereld om zich heen. Ik luisterde met open mond naar zijn verhalen. Als geen ander wist hij te vertellen over de kleinste details en de makers. Het Rijksmuseum was voor mij een soort van tweede huis. Mijn oma woonde vrijwel om de hoek. Ik mocht er met prettige regelmaat logeren. Op de momenten dat ze onverhoopt voor een boodschap naar de Albert Cuyp moest gaf ze mij af bij de dames van Het Rijks. ‘Ik kom haar met een uurtje halen’, klonk het dan. Samen met ‘de dames, goede vriendinnen van oma, liep ik stralend door het museum.” Ingegeven door de talrijke museumbezoeken, de verhalen van Pierre Jansen en enthousiaste tekendocenten ben ik Kunstgeschiedenis gaan studeren aan de Vrije Universiteit.”

Op tafel wacht een diversiteit aan liefdevol geschuurde blokjes. Geen blokje is het zelfde. Een tastbaar begin van een zonder twijfel tot de verbeelding sprekend werk. Evenals de talrijke andere werken in evenzovele technieken. In uiteenlopende stijlen en veelal in zwart-wit. Inge beperkt zich niet tot één techniek. “Waar veel kunstenaars beginnen met een schets werk ik voornamelijk in mijn hoofd en kies vandaar uit de techniek die nodig is. Een techniek die ik soms ter plekke uit moet vinden. Zie het als een experiment. Momenteel werk ik thuis met en bandschuurmachine en maak ik van brandhout blokjes”

Tot en met 31 oktober is er een overzichtstentoonstelling te zien van Inge’s werk in de Galerie van Bruno Barat. Op luttele stappen van het koepeltje in de Kruisstraat. Verder is Inge’s werk te vinden via social media, het koepeltje en galeries als AngelArt (Hattem) en Blauwdruk (Zwolle). Evenals “pakjekunst’, een uniek project. “Er is geen groter compliment voor een kunstenaar dan Kunst dat zijn weg vindt.”

“Mijn liefde voor de kunst zit zowel in het maken als het delen van verhalen. Zo schrijf Ik voor de ‘Vrienden van Voerman’. Dat ik nu uitgerekend mag werken op een voor hem zo dierbare plek maakt voor mij de cirkel rond. Iedereen is welkom, ook voor een workshop.” Volg Inge en haar werk op facebook en instagram.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden