Nestkasten voor steenuil geplaatst


<p>Het plaatsing van de steenuilkast.</p>

Het plaatsing van de steenuilkast.

(Foto: Mathijs Bootsma)

Nestkasten voor steenuil geplaatst

Heerde / Veessen / Vorchten / Wapenveld - In het voor- en najaar zijn er in de gemeente Heerde op diverse plaatse nieuwe nestkasten geplaatst voor steenuilen. 

De steenuil is de kleinste uilensoort in Nederland en leeft graag in de nabijheid van mensen. Net als veel andere vogelsoorten heeft de steenuil het moeilijk in het veranderende landschap. De steenuil heeft het moeilijk omdat zijn favoriete leefgebied verdwijnt. Kleinschalige landschappen, rommelige erven, oude schuren, knotbomen en hoogstamboomgaarden verdwijnen, en daarmee ook het voedselgebied en de schuil- en nestplaatsen. Nestkasten zijn een alternatief. Steenuilen zijn met weinig tevreden, dat bewijst een paartje dat al jaren in het centrum van Wapenveld een plekje heeft. 

Door een financiële bijdrage van de Egberdina Wilhelmina Langenberg Stichting was het mogelijk vijftien nieuwe kasten aan te schaffen om deze soort een handje te helpen. Afgelopen voorjaar en dit najaar zijn deze kasten geplaatst bij een aantal adressen in de gemeente Heerde. Woensdag kreeg een nieuwe kast een plekje in een Kersenboom bij de familie Van Apeldoorn in Heerde.   

In 2019 en 2020 heeft een viertal vrijwilligers de steenuilen in de gemeente Heerde geïnventariseerd. Door het bezoeken van adressen en 2019 en waarnemingen in het veld in 2020 konden op 35 plekken paartjes Steenuilen vastgesteld worden. Dit zijn er veel minder dan dertig jaar geleden toen er nog ruim zeventig broedparen in dit gebied waren. 

Met het plaatsen van de kasten hopen de KNNV Epe- Heerde en de vrijwilligers de Steenuilen een nieuwe plek te geven. De nestkasten zijn gemaakt door de medewerkers van EBC Zorg in ’t Harde en zijn marterproof zodat Steenmarters geen kans krijgen om de nesten leeg te roven.  

In 2021 zullen de vrijwilligers weer gaan inventariseren waar de steenuilen in de gemeente Heerde broeden. Wie steenuilen op of bij de woning of erf heeft, kan dat doorgeven via secretaris@epe-heerde.knnv.nl. Wie vragen heeft advies wil over het plaatsen van een kast kan dit mailadres ook gebruiken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten
 

Meeste reacties