Raad Heerde gaat opnieuw praten over samenwerking


Het collegeprogramma van 2018 hamert vooral op samenwerking met Hattem en Epe, nu is vooral de Noord-Veluwe in beeld.
Het collegeprogramma van 2018 hamert vooral op samenwerking met Hattem en Epe, nu is vooral de Noord-Veluwe in beeld. (Foto: Jan Nitrauw )

Raad Heerde gaat opnieuw praten over samenwerking

Heerde - “Graag vernemen wij of uw raad ons enthousiasme deelt”. Dat was de vraag van het college van burgemeester en wethouders van Heerde op een voorstel om de banden met andere gemeenten op de Noord-Veluwe aan te halen. Dit door het opzetten van een Ruimtelijke Investeringsagenda op de Noord-Veluwe binnen de regio Zwolle en in de bedrijfsvoering nauwer samen te werken met Hattem, Elburg, Oldebroek en Nunspeet.

(door Jan Nitrauw)

Nou, niet dus. Althans voor een deel van de raad als het gaat over het heikele punt van de bedrijfsvoering, die wil de blik nadrukkelijk op Epe gericht houden. En dus restte het college niets anders dan in te stemmen met het verzoek om het er nog maar weer eens over te hebben.

En praten over samenwerking en uiteindelijk wellicht een fusie, doet de Heerder gemeenteraad al jaren. In mei 2015 dachten de colleges van Heerde, Hattem en Oldebroek al dat ze er uit waren. Tijdens een persconferentie op het stadhuis in Hattem, werd met groot enthousiasme het plan gepresenteerd om, vanuit de al bestaande samenwerking rond industrieterrein H2O, de drie gemeenten te laten fuseren.

Weliswaar gaat met een fusie de autonomie verloren maar daarin is wel de meeste winst te behalen. De organisatie wordt dan beter, de kwaliteit van de dienstverlening aan de inwoners gaat omhoog en de kwetsbaarheid wordt verminderd terwijl er een sterkere strategische positie in de regio in het verschiet ligt. Maar de fusieplannen gingen de prullenbak in, de gemeenteraad besluit in december 2015 in te zetten op de noord-zuid as met Hattem en Epe.

Onder leiding van waarnemend burgemeester Fred de Graaf wordt na de verkiezingen van 2018 de koers uitgezet. “Wij zien de Cleantechregio Stedendriehoek als onze thuisbasis”, aldus het collegeprogramma 2018-2022. De provincie Gelderland laat vervolgens een ‘verkenner’ aantreden voor een rondje langs de gemeenten. Epe laat weten dat er bij haar niets te verkennen valt. De conclusie van de ‘verkenner’ is dat Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Hattem en Heerde meer moeten samenwerken.

Vanuit Epe is men nooit happig geweest op een fusie met Heerde. Volgens een bericht op Twitter is Nieuwe Lijn daarvan de oorzaak. “Het is eigenlijk alleen de lokale partij “Nieuwe lijn” uit Vaassen die dit iedere keer in het collegeprogramma tegen houdt. Dit onderwerp is nooit in de gemeenteraad van Epe aan de orde geweest. Laat staan hoe de inwoners van de gemeente Epe hier over denken”, zo laat de partij weten in een reactie op Dianneke Landman (D66/GL) die duidelijk kiest voor ‘Epe’.

Bram Horst (PvdA) had het in de discussie over ‘de olifant in de kamer’: er is een groot probleem maar dat wordt niet benoemd’. Niet handig omdat Heerde bestuurlijke vernieuwing broodnodig heeft. Maar ja, ook aan de 80-jarige oorlog kwam een eind, dus is er hoop.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten
 

Meeste reacties