Stop motion-film maken in de bieb


<p>De eerste workshops Stop Motion tijdens de Kinderboekenweek waren een succes. Kinderen waren ingespannen bezig. (Eigen Foto)</p>

De eerste workshops Stop Motion tijdens de Kinderboekenweek waren een succes. Kinderen waren ingespannen bezig. (Eigen Foto)

(Foto: )

Stop motion-film maken in de bieb

Regio - Deze week is het weer Kinderboekenweek. Bibliotheek Noord-Veluwe dompelt zich tot en met 11 oktober onder in de geschiedenis aan de hand van het jaarthema ‘En toen?’. Zo komen er vandaag (woensdag 7 oktober van 15.00 tot 16 uur) bewoners van kasteel Cannenburch voorlezen in de Vaassense vestiging van de bieb.

(door Dennis Dekker)

Naast die voorlezende jonkvrouwen, vinden er historische boekenbingo’s plaats en gaan elf jeugdboekenschrijvers diverse basisscholen bezoeken in de vijf gemeentes op de Noord-Veluwe. Zo wordt een school in Oene bijvoorbeeld bezocht door oud-Oenese Loes Riphagen die tegenwoordig als illustrator en schrijver diverse prentenboeken op haar naam heeft staan.

Stop Motion-film

Maar tijdens de Kinderboekenweek organiseert Bibliotheek Noord-Veluwe veel meer evenementen. Op donderdag 8 oktober wordt er in Epe een workshop ‘Stop Motion’ gegeven (van 15.30 tot 17.00 uur). Directrice Hetty van de Weg vertelt er over: “Kinderen uit de groepen 7 en 8 leren hier om een animatiefilm te maken met historische figuren. Ze maken de wereld van vroeger op een speelse wijze zichtbaar.” Bedenk een beeldverhaal over ridders, verplaats je in oorlogstijd, stap in het Wilde Westen, dompel je onder in het oude Egypte, maak een piratenfilm of ga helemaal terug in de prehistorie met dino’s, het kan allemaal. 

Stop motion is eigenlijk een hele oude videotechniek waarbij verschillende foto’s achter elkaar afgespeeld worden zodat er een filmpje ontstaat. De eerste workshops waren een succes, vertelt de bieb-directrice. “De kinderen waren ingespannen bezig. Ze maakten heel veel foto’s, voegden op het laatst nog een mooie titelpagina en aftiteling toe en zetten spannende of vrolijke muziek onder hun film.” De resultaten van Kim en Matthijs zijn te zien op het YouTube-kanaal met de titel ‘Kinderboekenweek Noord-Veluwe’. “Deze workshop vindt vrijdag 9 oktober (van 15.30 tot 17.00 uur) ook nog plaats in Wezep.” Er zijn voor beide workshops nog enkele plekken voor deelnemers beschikbaar. 

Aanmelden kan via de website www.noord-veluwe.op-shop.nl. “De geldende coronaregels houden wij uiteraard nauwgezet in acht.” Daarover gesproken; wordt er in deze coronacrisis eigenlijk meer gelezen door kinderen? Van de Weg heeft de cijfers helaas nog niet paraat. “Over het algemeen zijn de uitleencijfers nog niet op het peil van vorige jaar. Of het leengedrag van kinderen is afgenomen of is toegenomen weet ik echter niet.”

De bibliotheken in de gemeenten Epe, Elburg, Hattem, Heerde en Oldebroek bieden onder meer boeken, e-books, tijdschriften en activiteiten aan voor kinderen en volwassenen. Voor kinderen tot 18 jaar is het bieblidmaatschap gratis. De Kinderboekenweek is ooit in het leven geroepen om de kinderen van basisschool te laten ontdekken hoe leuk lezen eigenlijk is.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten
 

Meeste reacties