Darrenslacht: Tweede boek van Robert Pierik


<p>Chirurg Robert Pierik schreef een roman genaamd Darrenslacht. Erin worden een romance in de ziekenhuiswereld, bijen &eacute;n corona gecombineerd. Ernst Kuipers mocht zaterdag het eerste exemplaar in ontvangst nemen bij Het Honingmagazijn in Epe.</p>

Chirurg Robert Pierik schreef een roman genaamd Darrenslacht. Erin worden een romance in de ziekenhuiswereld, bijen én corona gecombineerd. Ernst Kuipers mocht zaterdag het eerste exemplaar in ontvangst nemen bij Het Honingmagazijn in Epe.

(Foto: Dennis Dekker)

Darrenslacht: Tweede boek van Robert Pierik

Epe - Robert Pierik is oncologisch chirurg van beroep. Hij opereert in ziekenhuizen in Apeldoorn en Zwolle. De Epenaar heeft echter ook een hobby: hij schrijft. Twee jaar geleden kwam zijn debuutroman ‘Snijgeil’ uit. Dat boek bleek een succes. “De uitgeverij (2010 Uitgevers) vroeg dus of ik een vervolg wilde maken. Het eerste boek heeft namelijk een open einde. Ik ben daar begin dit jaar mee begonnen. Maar toen kreeg ik corona...”

(door Dennis Dekker)

Het boek was al voor driekwart af, toen geconcludeerd werd dat de chirurg zelf een covid-19-infectie had opgelopen. “Ik ben vijf weken uit de running geweest. Heb niet in het ziekenhuis gelegen en weliswaar vanuit huis kunnen herstellen, maar ben in mijn leven nog nooit zo ziek geweest.” Pierik meldde zijn uitgeverij dus dat het boek vertraging op zou lopen. “Toen ik weer een beetje op de been was, ben ik een belangrijke extra verhaallijn gaan toevoegen aan dit boek: corona.”

Toen al, wist de Epenaar dat hij het eerste exemplaar ging uitreiken aan één van de meest belangrijke gezichten tijdens deze vervelende coronacrisis: Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. “Ik ken Ernst vanuit mijn werk als chirurg en heb hem benaderd of hij dit eerste exemplaar in ontvangst wilde nemen.”
Afgelopen zaterdagochtend was het zo ver. Het boek van Pierik kwam officieel uit en het eerste exemplaar van Pieriks tweede boek is aan Kuipers overhandigd. Pierik tijdens deze overhandiging: “Ik heb respect voor de manier waarop Ernst leiderschap toont in deze coronacrisis. In woord én in daad. Ik vind het daarom een grote eer om het allereerste boek aan hem uit te reiken.”

De plek waar de overhandiging afgelopen zaterdag plaatsvond, is ook bewust gekozen door de Eper auteur. “De andere belangrijke verhaallijn in deze ziekenhuisroman is namelijk de imkerij. De vrouwelijke hoofdpersoon is arts in een ziekenhuis. Maar daarbij heeft ze een grote hobby. Ze is imker. Robert Pierik heeft de afgelopen periode dus veel over de wereld van de imkerijen gelezen. Hij vond een mooie verhaallijn over de befaamde inlandse zwarte bij. “Dat is het andere belangrijke onderwerp in deze tweede roman die heel treffend Darrenslacht gedoopt is.”


Pierik die zijn potjes honing altijd koopt bij Imkerij Het Honingmagazijn aan de Tongerenseweg-Zuid 119 bedacht dat dit misschien een mooie locatie zou zijn om zijn eerste boek uit te reiken. Hij legde dat idee vorige week voor aan de eigenaren van Het Honingmagazijn (Helma en Eric van Leeuwen en dochter Fraukje Bonnema, red.). Die waren razend enthousiast. “Ik vertelde hen toen ook iets meer over de inhoud van mijn boek. Dat ik voor mijn roman vooral informatie over de zwarte bij heb gebruikt. Een bedreigd inheems ras dat voornamelijk nog op Terschelling voorkomt omdat er in Nederland niet veel imkerijen meer zijn die deze inheemse volken gebruiken voor hun honing. Ik vroeg of ze daar wellicht meer over wisten. Ze vertelden mij vervolgens dat ze vijftig (!) volken hebben met zwarte bijen. En ze vertelden ook dat Helma en Eric op Terschelling wonen. Deze toevalligheid maakte het voor mij extra bijzonder om de overhandiging hier te doen.”

Eric, Helma en Fraukje blijken vanaf Terschelling en vanuit Epe een bruisende groothandel voor imkerijen te bestieren. “We hebben een webshop waar vooral imkers op terecht kunnen om hun spulletjes voor hun eigen imkerij aan te schaffen. Natuurlijk kan men bij ons ook vele soorten honing halen, maar wij zijn er nog meer om kennis over te dragen. We geven cursussen, lezingen en workshops. Niet alleen voor beginnende imkers, maar bijvoorbeeld ook over aanvullende onderwerpen zoals het vlechten van een bijenkorf. Onze visie: als je kennis hebt, dan moet je kennis delen.” 

Achter Het Honingmagazijn wordt op dit moment een voedselbos aangelegd, vertellen Eric, Helma en Fraukje. “Er zijn fruitbomen aangeplant, er is een poel gegraven, en is een windsingel aangelegd. Alles om bestuiving te bevorderen. Alles om de bedreigde inheemse zwarte bij (de apis mellifera mellifera) te redden.” Deze zwarte bij wordt doorgaans als erg agressief ervaren, zo is het vooroordeel. De eigenaren van Het Honingmagazijn vertellen echter dat dit niet zo is. “Dat zijn vooral de hybride volken die met een ander ras gekruist zijn. Wij werken enkel met de raszuivere volken. Daar is niets mee aan de hand.” 

Ander voordeel van de zwarte bij, zo vertellen de enthousiaste kenners van Het Honingmagazijn? “Ze zijn minder gevoelig voor de bijenziekte varroa en ze gaan in het voorjaar al vliegen bij temperaturen tussen de 6 en de 8 graden. Gevolg is dat de kersenbloesem die al vroeg in het (koudere) voorjaar bloeit, ook al door deze zwarte bijen bestoven worden. Andere bijenvolken beginnen pas te vliegen tussen de 13 en de 14 graden.” Het Honingmagazijn staat daarnaast bekend om haar eigen pure, rauwe handgeslingerde onbewerkte honing, zo besluit het trio imkers enthousiast. “Acaciahoning, heidehoning, boshoning we hebben een keur aan verschillende soorten.”

Na de uitreiking van het eerste exemplaar van Pieriks boek Darrenslacht, werd Ernst Kuipers uiteraard nog uitgebreid rondgeleid door Fraukje Bonnema en Eric en Helma van Leeuwen. Het blijkt dat ook Kuipers een binding heeft met Terschelling. Hij gaat daar al heel zijn leven op vakantie en heeft tegenwoordig zelfs een tweede huisje op dat eiland. Het gezelschap is enthousiast als ze achter deze extra toevallige bijkomstigheid komen. “Nou ja, zeg. Dat verzin je toch niet?” En dat akelige coronavirus? Kuipers spreekt tot slot nog een hartgrondige wens uit. “Ik hoop écht dat er snel een vaccin komt. Want we gaan een lange winter tegemoet.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden