[aangeboden door Medipreventie] Medische mondkapjes: waarvoor te gebruiken


Foto: Unsplash
aangeboden door Medipreventie

Medische mondkapjes: waarvoor te gebruiken

Medische mondkapjes gaan verspreidingen van virussen en bacteriën tegen. Goede mondkapjes kun je herkennen aan een certificaat en keuring. In deze blog leggen wij verder uit waarvoor medisch mondkapjes bedoeld zijn en welke verschillende soorten er zijn.

Even kort samengevat, mondkapjes waarom?

De vraag naar medische mondkapjes is de afgelopen jaren flink gestegen. Dit heeft te maken met de opkomst van virussen zoals het COVID-19, maar ook andere virussen en ziektes. Ook de lastig te bestrijden MRSA-bacterie, die voornamelijk in ziekenhuizen en andere zorginstellingen wordt aangetroffen, maakt het gebruik van een medisch mondmasker soms van levensbelang. Met medische mondkapjes bescherm je vooral je omgeving tegen bacteriën. Het mondkapjes beschermt ook jezelf, mits je omgeving ook preventief en goed de mondkapjes gebruikt.

De medische mondkapjes zijn minder geschikt voor het openbaar vervoer, hier kun je beter niet-medische mondkapjes voor gebruiken. Dit is tevens ook het advies van het RIVM. Een niet-medisch mondkapje is altijd een aanvulling op andere hygiënemaatregelen. Het is geen vervanging voor het 1,5 meter afstand houden. Ook vaak handen wassen, desinfecteren en hoesten in de elleboog blijft belangrijk. Net als thuisblijven voor wie gezondheidsklachten heeft en zoveel mogelijk thuiswerken.

Waarvoor dienen medische mondkapjes

De medische mondmaskers hebben als doel om de uitgeademde lucht te filteren en de omgeving van de persoon die het mondmasker draagt te beschermen tegen druppels die ontstaan bij het spreken, hoesten en niezen. De medische mondkapjes zijn niet geschikt als ademhalingsmasker zoals de FFP2 maskers die ook in ziekenhuizen worden gebruikt. De FFP2-maskers filtreren de ingeademde lucht. Met een medisch mondkapje bescherm je de omgeving en met een FFP2-masker bescherm je jezelf. 

Goede kwaliteit medische mondkapjes beschikken over een filtratie van minimaal 95%. In een verpakking van mondkapjes die een officieel CE-keurmerk bevatten, zit meestal ook een kleine variant van het certificaat in. 

Verschillende soorten medische mondkapjes verkrijgbaar

Medische mondmaskers beschermen de patiënt natuurlijk wel maar vooral de omgeving van de drager tegen besmetting via onder andere spatten en speeksel. Medische mondmaskers voldoen aan de actuele Europese richtlijn EN14683 en beschikken over een CE-certificaat. 

De medische mondmaskers zijn verkrijgbaar in drie typen: Type I, Type II en Type IIR.

Type 1 mondkapjes bieden de laagste mate van bescherming en worden dus alleen gebruikt bij een laag risico op besmettingen. Type 1 mondmaskers hebben een bacterie filter efficiency van minimaal 95% en zijn niet spatbestendig. De type 2 mondkapjes hebben een filter efficiency van minstens 98% en zijn eveneens niet spatbestendig.

De type 2R Type IIR maskers hebben een bacterie filter efficiency van minstens 98% en zijn wél spatbestendig. Voor een tandarts of huisarts is dit masker prima geschikt. Het RIVM adviseert dit type mondkapje te gebruiken bij algemene zorghandelingen, ook bij patiënten met het coronavirus. Aangezien het coronavirus zich via kleine druppeltjes door de lucht verspreidt en een medisch masker niet volledig aansluit op de huid, blijft er echter een risico dat dat de patiënt de zorgverlener besmet. 

Hoe gebruik ik mondkapjes?

Het is belangrijk dat de mondmaskers niet alleen over de mond, maar ook over de neus worden gedragen.  Als je besmet bent met het coronavirus of een ander virus, kun je het virus namelijk ook via kleine druppeltjes snot verspreiden of via niezen.

Als je een mondkapje draagt, is het belangrijk dat je deze bij het opzetten en afdoen alleen vastpakt bij de lusjes. Gebruik jij een medisch mondkapje? Gooi het mondkapje dan  na gebruik gelijk in de afvalbak. Heb je een wasbaar mondkapje gekocht? Zorg er dan voor dat je het kapje elke keer na gebruik wast. Was na elke keer dat je je mondkapje op en af zet je handen met water en zeep of desinfecteer je handen met professionele handdesinfectie.

Ga je op vakantie, een dagje weg of ga je reizen met het openbaar vervoer? Zorg er dan altijd voor dat je genoeg mondmaskers bij je hebt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten
 

Meeste reacties