<p>Kunstenares Monique Eshuis: &quot;Veel van mijn opnamen zijn in en rond Hattem gemaakt. De pracht is dichtbij huis.&quot;&nbsp;</p>

Kunstenares Monique Eshuis: "Veel van mijn opnamen zijn in en rond Hattem gemaakt. De pracht is dichtbij huis." 

(Foto: Willem Gunneman)

Monique Eshuis speelt met licht

Hattem - Monique Eshuis fotografeert. Een bevlogen kunstfotografe met een indrukwekkend portfolio. Dankzij de liefde woonachtig in Hattem. “Als ik de gordijnen open zie ik het spelen van het licht met de natuur. Geen dag is hetzelfde. Dat is de magie die ik vast probeer te leggen. Vaak zoals het is en soms bewerkt met oog voor detail.”

(door Willem Gunneman)

Monique kijkt zichtbaar met andere ogen. Zie ik vaak het hele plaatje, Monique kadert. Vaak onbewust met het onmiskenbare oog van een Kunstenaar.

“Ik ben begonnen als reportagefotograaf bij Aart Everaarts. Een naam in Zwolle. Inmiddels in de 90. Hij bracht mij de fijne kneepjes en de liefde voor het vak bij. Ik spreek hem nog met grote regelmaat. Gaandeweg verschoof mijn interesse van reportages naar kunst. Voortdurend zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Zie het als experimenteren. Ieder werk is een experiment op zich. Spelend met vormen, licht en sluitertijden. Van registreren naar creëren. Ik zie een beeld, interpreteer het en leg het vast. Evenals een schilder met zijn penseel.”

Monique experimenteert voortdurend en zoekt nieuwe uitdagingen. Pinhole fotografie is er één. Een techniek die geldt als de meest pure vorm van fotografie volgens het aloude principe van de Camera Obscura.

“De allereerste fotocamera’s gebruikten een techniek waarbij licht dat door een heel klein gaatje schijnt aan de andere kant op de kop geprojecteerd wordt. Je fotografeert met je eigen, of een zelfgemaakte camera, zonder lens en de lensopening plak je af met tape waar je een klein gaatje in prikt om het licht door te laten.”

“De hoeveelheid licht die in de camera valt is zo minimaal dat het beeld door de zoeker niet te zien is. Het is dan ook met recht een uitdaging. Een vorm van fotografie waarbij alles een beetje onscherp blijft. Zie het als schilderen. Pinholen met een analoge camera en een ouderwets filmrolletje maakt het extra bijzonder.”

“Ik wil mensen raken”, vervolgt Monique. “Een foto moet iets los maken, iets met mensen doen.”

Samen met beeldend kunstenares Alice van der Sluis exposeert ze tot eind november in het voorportaal van het Hattemer Stadhuis. Een expositie waarbij beide kunstenaars zochten naar verbinding. Waarbij het beeld van Monique de werken van Alice versterkt. En omgekeerd. “Creëren doe je veelal alleen. Samenwerken kan Kunst versterken. Zo ben ik lid van een bijzondere creatieve kunstminnende fotoclub in Zwolle. Ook het delen van mijn passie met leden van het Kunstgilde Hattem is voor mij een geweldige inspiratiebron. Tal van mijn opnames zijn in en rond Hattem gemaakt. De pracht dichtbij huis, als je het ziet.” De tijdelijke expositie is een must-see. Dagelijks geopend tijdens kantooruren. Aanbellen mag.

www.eshuis.exto.nl

Meer berichten