Kleurrijke en levendige kijk op Hattem


<p>&lsquo;Het hoge huis te Hattem&rsquo;, geschilderd door Gerhard Mensink.&nbsp;</p>

‘Het hoge huis te Hattem’, geschilderd door Gerhard Mensink. 

(Foto: Voerman Museum Hattem )
Kunst & Cultuur

Kleurrijke en levendige kijk op Hattem

De Zicht op Hattem-zaal in het Voerman Museum Hattem is dit jaar geheel opnieuw ingericht. Bij die gelegenheid is ruimte gemaakt om schilderijen van kunstenaars als Wim van Assen, Chris ten Bruggen Kate en Gerhard Mensink samen te brengen. Hedendaagse kunstenaars die Hattem als onderwerp hebben gekozen.

Hattem - Van Wim van Assen is hier een olieverf op paneel te zien, een zicht op Hattem dat is geschilderd in 1956. Het werk is dankzij een schenking in het bezit van het museum gekomen.

Het Voerman Museum Hattem is daar erg blij mee, want werken van Wim van Assen worden zelden aangetroffen buiten de collectie van de familie Van Assen. In dit zicht op Hattem toont Van Assen de stad geheel in zijn eigen stijl als een kleurig en boeiend schouwspel. Wim van Assen werd in 1930 geboren in Hattem, waar hij zijn leven lang woonde en schilderde. Hij overleed in 2015.

Van Gerhard Mensink zien we hier het schilderij ‘Het hoge huis te Hattem’. Dit is een olieverf op doek dat is gemaakt in 1962. Dit hoge huis staat aan de Korte Kerkstraat. Het is honderden jaren oud en stamt uit 1580.

Gerhard Mensink werd op 7 juni 1917 in Hattem geboren en groeide op in een eenvoudig gezin. De geboren en getogen Hattemer ging op zijn veertiende in de leer bij een huisschilder. Ondanks zijn passie voor het schildersvak en een voorliefde voor planten, duurde het nog tot 1946 toen hij zich geheel op de kunst ging toeleggen.

Gerhard Mensink schilderde landschappen, dieren, stillevens, portretten en stadsgezichten. Zijn werk toonde soms hard, soms dromerig, een enkele keer wat somber. Maar meestal was de toon kleurig en levendig. Die keuze voor een kleurige weergave is zeker ook van toepassing op ‘Het hoge huis te Hattem’.

De kunstenaar beperkte zich overigens niet tot Nederland en zijn geboortestad op de Veluwe. Hij trok ook door België, Frankrijk en Italië. Hij trok rond als een eenzame zwerver en daarbij voelde hij zich gelukkig. Op zoek naar de schoonheid van de natuur. En hoewel de kleuren in zijn werk zijn gemoedstoestand weerspiegelden, was het onderwerp van zijn kunstwerk altijd herkenbaar.

Gerhard Mensink overleed 30 november 1977; in Hattem de stad waar hij was geboren en had gewoond en gewerkt.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers. Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038 - 444 28 97.

www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden