<p>Groep 6-7 van De Bongerd in Oene.</p>

Groep 6-7 van De Bongerd in Oene.

(Foto: Astrid van der Windt)

De Bongerd en Anne de Vriesschool fietsen MONO

Oene / Epe - Bellen, whatsappen of muziek luisteren terwijl je fietst. Leerlingen uit de  groepen 6 en 7 van OBS De Bongerd uit Oene en groep 7 en 8 van de Anne De Vriesschool uit Epe gaan dat niet meer doen. Ze kregen een gastles van Veilig Verkeer Nederland over het gebruik van de smartphone op de fiets.

De les is onderdeel van de campagne ‘Rij MONO, fiets MONO’. Met de campagne MONO wil het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat fietsers en automobilisten bewegen hun smartphone zo in te stellen dat er tijdens het rijden geen berichten doorkomen.  

Na afloop van de les ondertekenden zij een deal met elkaar hoe ze afleiding op de fiets willen voorkomen. Voor hun school plaatsten de kinderen een oproep, voor iedereen die langskomt, om ook ongestoord onderweg te gaan. 

Tijdens de gastles is gesproken over hoe je afleiding in het verkeer kunt voorkomen. Bijvoorbeeld door het geluid van de mobiel uit te zetten of de mobiel gewoon in de tas te laten. Ook was er aandacht voor het luisteren van muziek in het verkeer. Uit onderzoek is gebleken dat 4,8 procent van de fietsers die door een ongeval in het ziekenhuis terecht komt, op het moment van het ongeluk muziek luisterde. 

Bij ongevallen onder jongeren tussen de 12 en 24 jaar speelt bij 18 procent afleiding in het verkeer een rol. Juist het gebruik van de smartphone op de fiets, met name het typen van berichten in bijvoorbeeld Whatsapp of Facebook, leidt tot een grotere kans op een verkeersongeval.  Uit ongevalsgegevens is gebleken dat fietsende scholieren de meest kwetsbare verkeersdeelnemers te zijn.

MONO - Op de fiets? Even niets… is een lesprogramma van Veilig Verkeer Nederland, uitgevoerd in opdracht van de gemeente Epe en ROV Oost- Nederland.

Meer berichten