<p>Zichtbaar opgewekt pakt Arend Palland de gitaar met op de klankkast de uitnodigende woorden: &#39;Bespeel mij&#39;.</p>

Zichtbaar opgewekt pakt Arend Palland de gitaar met op de klankkast de uitnodigende woorden: 'Bespeel mij'.

(Foto: Willem Gunneman)

'Ik wil iets terug doen voor de stad'

Hattem - De Kunstwinkel van Angela Peters is een geweldige plek om af te spreken voor een interview. De kunst leidt tot de mooiste verhalen en prikkelt hoorbaar de zinnen. De gitaar van Herman, met de uitnodigende woorden ‘Bespeel mij’ spreekt voor zich. Arend Palland kan het niet laten.

(door Willem Gunneman)

Finger pickend klinkt overtuigend een lied uit Opwekking. “Ik geloof met hart en ziel”, vertelt Arend. Mijn vader was dominee en onderwijzer in Mastenbroek. Een gehucht onder de rook van Hasselt in de Mastenbroekerpolder.”

“Een hechte gemeenschap met niet veel meer dan een lagere school, een kerk en uitgestrekte landerijen. Het geloof loopt als een rode draad door mijn leven. Vijftien jaar geleden ben ik naar Hattem verhuisd. Voor Danielle, een geboren Hattemse.”

In Hattem vond Arend houvast en een vaste basis. “Stiekem ben ik eigenlijk best een huismus. Mijn thuis en mijn geloof geven mij een rotsvast vertrouwen. Als een aantal dingen in je leven onwankelbaar zijn dan biedt dat ruimte voor verdere ontplooiing en nieuwe uitdagingen. Dat geldt voor mijn werk bij KPMG, als raadslid voor de ChristenUnie in de Gemeenteraad van Hattem en binnen de Ontmoetingskerk.”

” Voor veel kerken is het best een zoektocht hoe je in het licht van de huidige tijd een geloofsgemeenschap kunt zijn. Ook in kleine kring, binnen het gezin of in kleine groepen, kun je een gemeenschap vormen. Al blijft het natuurlijk een verschraling. De toekomst ligt in Gods handen. Hij is het die de tijd ten goede kan keren.”

“Als raadslid kan ik een bijdrage leveren aan de stad. Aan de levendigheid en het ondernemersklimaat. De herinrichting van de binnenstad draagt daar zeker aan bij. Hetzelfde geldt voor het bewustzijn. In en rond de stad zijn tal van ondernemers en ondernemende inwoners die prachtige initiatieven ontplooien. Wij mogen best meer oog hebben voor lokale en streekproducten.”

“De politiek biedt mij de gelegenheid iets terug te doen voor de stad. Alles wat in Nederland in het groot gebeurt, gebeurt in Hattem in het klein. Kijk bijvoorbeeld naar de stikstofcrisis. Hattem wordt omringd door natuur en dat betekent dat we qua woningbouw voor vrijwel dezelfde dilemma’s staan. Voor mij staat het maken van een goede afweging bovenaan. Daarnaast dien je verantwoording af te leggen voor je keuzes.”

Landelijk staat Arend op plek 30. “Het kwam op mijn weg. Als Den Haag roept dan zal ik dat zeker overwegen.” Heimelijk lonkt het verlangen naar de filosofie. Een studie die vader Palland rond zijn vijftigste begon. Ergens ben ik daar genetisch mee belast. Politiek heeft wel iets filosofisch: het zorgvuldig afwegen van standpunten en inzichten om tot een weloverwogen beslissing te komen.” Arend lacht. Buiten wacht de ATB. “Hoog tijd om het hoofd leeg te maken.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden