<p>Vier Eper dokterspraktijken hadden zich verenigd en dienden vorige week de griepvaccins van hun pati&euml;nten toe in de Eper PWA-hal.</p>

Vier Eper dokterspraktijken hadden zich verenigd en dienden vorige week de griepvaccins van hun patiënten toe in de Eper PWA-hal.

(Foto: Dennis Dekker)

Patiënten van vier praktijken naar 'PWA'

Epe - Het was een drukte van belang in en rondom de Eper PWA-hal. Auto’s reden af en aan, fietsen werden geparkeerd en mondkapjes opgezet. In een keurige rij liepen de 60-plussers aan de ene kant de sporthal in en aan de andere kant kwamen ze er weer uit. Ze hielden afstand, het ging uiterst gestroomlijnd. Op een drietal plekken in de hal kregen ruim 3000 Epenaren hun griepprik toegediend.

(door Dennis Dekker)

Afgelopen week hadden vier Eper huisartsenpraktijken (Huisarts Heemskerk-Maat, huisartsenpraktijk Boon & de Ruiter, huisartspraktijk E.J.H. Hut en Huisartsenpraktijk Van Alfen) de handen ineen geslagen. Vanwege diverse redenen (een te kleine praktijk en verbouwing van het Medisch Centrum Willem Tell) moest het kwartet praktijken met duizenden patiënten uitwijken.

Driesje Vos, praktijkverpleegkundige bij huisartsenpraktijk Boon & de Ruiter vertelt: “We hebben onze vraag neergelegd bij de gemeente Epe. Die heeft ons enorm goed geholpen. Ze kwamen met de PWA-hal op de proppen.” Een perfecte locatie waar eerder al eens grootschalige vaccinatierondes (vorig jaar van de GGD en in 2009 al eens de grootschalige Mexicaanse griepvaccinatie) plaatsvonden. “Ook wij hebben ervaren dat dit een perfecte locatie is voor deze jaarlijkse griepvaccinatie.”

De drukte kan hier namelijk perfect gespreid worden, de anderhalve metermaatregel wordt daardoor prima aangehouden en er is ruimte genoeg voor een duidelijke looproute. Bij binnenkomst worden de senioren onderworpen aan een uitgebreide gezondheidscheck. “De corona-triage kon ook perfect uitgevoerd worden.” In de brief die de senioren ontvingen stond het tijdvak wanneer ze zich bij de PWA-hal moesten melden.

Een deel van de opgeroepen Eper senioren ontving ook een tweede prik. “Mensen die dit jaar 73, 74, 75, 76, 77, 78 of 79 jaar worden of zijn geworden, hebben voor het eerst ook een vaccinatie gekregen tegen de pneumokokkenziekte.” Huisarts Susanne van Alfen vult aan: “Pneumokokken zijn bacteriën waar senioren erg ziek van kunnen worden. De prik maakt de kans kleiner dat men ziek wordt. Ouderen hebben daardoor minder kans op longontsteking. Na 5 jaar is de prik uitgewerkt.”

De vier praktijken willen naast het dankwoord richting de gemeente Epe ook graag de loftrompet steken over de beheerder van de PWA-hal. Driesje Vos: “Het is fantastisch om te ervaren dat Ronny Heersink van de PWA-hal, ons zo fijn geholpen heeft. Niets was te gek, we hoefden maar te vragen en hij stond al klaar met een oplossing.” Uiteindelijk zijn er tussen maandag 12 en donderdag 15 oktober ruim 3000 Eper senioren geprikt. “Het verliep allemaal zeer gestroomlijnd. Dit maakt eveneens dat we kunnen laten zien dat we er klaar voor zijn om veel mensen in te enten, wanneer er een vaccin tegen het coronavirus komt.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden