<p>Bertus Stijf, eigenaar van het Veluws Eethuisje in Wissel, start veelzeggende Facebookpagina &#39;Restaurants Nederland Open&#39;. Foto: Dennis Dekker&nbsp;</p>

Bertus Stijf, eigenaar van het Veluws Eethuisje in Wissel, start veelzeggende Facebookpagina 'Restaurants Nederland Open'. Foto: Dennis Dekker 

(Foto: Dennis Dekker)

Bertus Stijf van het Veluws Eethuis: ‘Restaurants moeten snel heropenen’

Epe - Bertus Stijf van het Veluws Eethuis in Wissel keek vorige week net als miljoenen andere Nederlanders naar de persconferentie van Mark Rutte. Niet dat hij voor veel verrassingen zou komen te staan. Want als eigenaar van een goed lopende horecaonderneming was hij via de Koninklijke Horeca Nederland (KNH) natuurlijk al op de hoogte gebracht wat daar verkondigd ging worden. “Maar toen bleek dat de horeca, geheel tegen het advies van het Outbreak Management Team (OMT) in, tóch dicht ging, schrok ik enorm.”

(door Dennis Dekker)

De Eper horecaondernemer begon meteen een facebookpagina ‘Restaurants Nederland Open’ waar hij andere horecaondernemers opriep om te onderzoeken of ze zo snel mogelijk toch open zouden kunnen. Dat eerste statement is inmiddels meer dan honderd keer gedeeld.

“Natuurlijk, de ziekte corona is verschrikkelijk. Die negeer ik niet, dat onderschat ik ook niet. De eerder opgelegde maatregelen omtrent de anderhalve metersamenleving leef ik ook netjes na. Sterker, ik voed mijn gasten zelfs op. Als hier twee stellen samen kwamen eten, dan wilde ik de echtparen ieder aan één kant van de tafel hebben.” De mededeling om alle horeca toch dicht te doen, stuitte de Eper ondernemer dus enorm tegen de borst. “En met mij vele anderen. Vandaar mijn statement op Facebook. Restaurants moeten zo snel mogelijk weer te open. De cijfers zeggen dat de besmettingen vrijwel niet in restaurants plaatsvinden. Maar op andere locaties. Het is dus niet juist dat wij benadeeld zijn. Temeer daar restaurants zich juist overal geconformeerd hebben.”

Diverse ondernemers zijn het met Stijf eens. Sterker: in Den Haag is een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat. Of het advies van het OMT eigenlijk wel door de overheid genegeerd kan worden. Ook Stijf zette zijn handtekening. “Begrijp me goed: ik snap dat kroegen dicht moeten. Ik snap dat er op plekken waar alcohol overvloedig vloeit, moeilijk afstand houdt en men elkaar zelfs vast grijpt. Veel Nederlanders zijn fysiek ingestelde mensen. Dat ben ik ook. Maar de restaurants? Die alle regeltjes zo netjes naleven? Die hun horecagelegenheid anders ingericht hebben om afstand te kunnen bewaren? Ik kan daar niet bij.”

Stijf strijdt voor zijn branche. “Ik zoek de grenzen op. Ik heb dat altijd al gedaan. Ik zal daardoor niet bij iedereen geliefd zijn, maar dan interesseert me niet. Ik ben een vechter. Voor al die restaurants in Nederland. Voor al onze gasten.” Het bestuur van de KHN heeft het wat Stijf betreft dus ook danig laten liggen. “Ze hadden direct voor hun leden moeten opkomen. De reactie van vorige week was slappe hap.” De uitspraak van de rechter was dinsdag. Ten tijde van dit interview was het oordeel van de rechter nog niet duidelijk. Stijf: “Als we in het gelijk gesteld worden, dan ben ik woensdag weer open. Zo niet, dan zoek ik verder naar mazen in de wet om toch open te gaan.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden