Boskamp Ennerveld werd in 1959 geopend door de Nederlandse Reisvereniging als kampeerterrein.
Boskamp Ennerveld werd in 1959 geopend door de Nederlandse Reisvereniging als kampeerterrein. (Foto: Oud-Wapenveld )

Sociaal toerisme was basis Ennerveld

Wapenveld - ‘Een modelkampeerterrein’ kopt het dagblad Trouw. En Het Parool dat spreek van ‘het eerste kampeerterrein van de NRV en een van de beste van ons land’. De Friese Koerier doet de aanbeveling: ‘Daar kunt u gerust uw tent opslaan’. We schrijven dan 10 mei 1959 en het kampeerterrein waar het over gaat is ‘Boskamp Ennerveld’ aan de Molenweg in Wapenveld.

(door Jan Nitrauw)

Het was de tijd dat vakantie houden gemeengoed begon te worden in Nederland. Stijgende lonen en meer vakantiedagen waren tekenen van de welvaart. In Wapenveld was men wel bekend met vakantiegasten die kwamen genieten van de rust op de uitgestrekte heidevelden. Rond 1920 waren er al zomerhuisjes en pensiongasten, vaak de meer welgestelden die zich zo’n verblijf konden veroorloven.

Voor de smallere beurs waren er de kampeerboerderijen ‘t Kromholt en het Klooster. In 1904 was de Nederlandse Reisvereniging (NRV) opgericht die vooral groepsreizen organiseerde. In 1958 nam men het initiatief om een kampeerterrein in te richten en te exploiteren. Waarom de keus op Wapenveld viel is niet duidelijk, wel dat men een en ander groots aanpakt met een bijzondere motivatie. De NRV telt dan al 155.000 leden en is blijkbaar kapitaalkrachtig.

Adjunct-directeur C. van Zwijndrecht laat weten dat ‘het kampeerterrein wel niet rendabel zal zijn maar dat men een bijdrage wil leveren aan het sociaal toerisme in Nederland’. De NRV heeft langs de Molenweg in Wapenveld een terrein van 14 hectare aangekocht waar plaats is voor honderden tenten gewoon in de natuur van de heide en het bos.

Het Parool meldt dat er talrijke voorzieningen zijn zoals ‘drie gebouwen met ieder acht wc’s, twee douches en twaalf kranen. Er is een ruim parkeerterrein, een autowasplaats, een kantine (met kleine hapjes tot en met de uitsmijter en de biefstuk met brood), een kampwinkel, een gezinswasplaats (waarbij nog een elektrische centrifuge komt) en een pierenbadje voor de kinderen’. Ook wordt gemeld dat de kantine 125 personen kan herbergen en dat de plaatselijke huisarts dr. Niermeijer er een spreekkamer heeft.

Loopkevers

De NRV laat weten dat alle soorten kampeerders toegang hebben. De ‘loopkevers’ (kampeerders te voet) maar ook de mensen met bungalowtenten of caravans worden gastvrij ontvangen. En dat tegen, zoals een sociale camping betaamd, schappelijke tarieven: per nacht één gulden kampgeld voor niet-leden, voor leden is het tarief 75 cent, kinderen beneden 16 jaar betalen twee kwartjes en kinderen beneden 6 jaar mogen gratis kamperen.

De NRV is niet lang eigenaar van Boskamp Ennerveld. In 1968 wordt H. Keijl uit Hattem eigenaar van het recreatieterrein. Ennerveld wordt gemoderniseerd met een kampwinkel, zwembaden en een nieuw restaurant met terras. En dan is het sociaal toerisme voorbij.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden