<p>Muis, inkt op papier, 7x12 cm, Marjolein Menke </p>

Muis, inkt op papier, 7x12 cm, Marjolein Menke

(Foto: )

Tussen heuvels en rivier - Dierentuin

Een echte tuin, en daarmee bedoel ik een groene tuin en geen steenwoestijn, is een lust voor het oog. Niet alleen vanwege alle bloemen, maar ook vanwege de dieren die er te zien zijn. Ik mag dan ook graag kijken naar de vogels, de vlinders en de eekhoorns in de tuin en af en toe zie je dan ook een egel, een haas of een vos. Laatst nog een vos die uit het mais wegvluchtte toen het gemaaid werd en bij ons een schuilplaats zocht.

Momenteel, het is nu ik dit schrijf volop herfst, zijn de eekhoorns zenuwachtig overal hun noten aan het begraven. Zenuwachtig omdat ze het op de grond helemaal niet fijn vinden. Ze zijn daar erg kwetsbaar en er dreigt overal gevaar van katten en andere monsters. Eekhoorns zitten liever in de boom, maar ja, daar kunnen ze geen noten begraven.

Maar ook ‘s nachts zijn er dieren die de tuin bezoeken. Of misschien wel juist ‘s nachts. De uilen daargelaten, zijn er dan geen vogels actief. De nacht is de tijd van de zoogdieren. Nu is het niet mijn gewoonte de nachten in de tuin door te brengen, bovendien is het dan te donker om iets te zien, maar toch ben ik dankzij een wildcamera in staat om een indruk te krijgen wat er zich ‘s nachts afspeelt.

Afgezien van enkele ongenode gasten, zoals wat ratten, muizen en verdwaalde wandelaars, passeerden de camera een stoet aan dieren die van harte welkom waren. De vos en das zijn daarbij vaste gasten. Door die camera kwam ik erachter dat niet de zwijnen de tuin omwoelden, maar dat de dassen daar verantwoordelijk voor waren, gravend met hun grote klauwen op zoek naar lekkere wortels.

Een groene tuin is niet alleen een lust voor het oog, maar ook nog eens goed voor de natuur omdat het onderdak biedt aan dieren die elders nog maar weinig plekken hebben waar ze kunnen leven. Bovendien is het ook nog eens goed voor het klimaat, zowel lokaal als mondiaal. Lokaal biedt een tuin verkoeling en zorgt voor een vlotte afwatering bij hevige stortbuien. 

Bomen en planten verdampen enorme hoeveelheden water en zorgen ervoor dat het in het groen een paar graden koeler is dan elders en dat het water snel wordt opgenomen of in de goed doorwortelde, humeuze bodem weg kan zakken. Mondiaal omdat tuinen CO2 vastleggen, niet alleen in het groen en het hout maar ook in de bodem. 

Wees bij het tuinieren niet te streng en denk aan de dieren. Niet alles meteen de container in wanneer het is uitgebloeid. Laat de uitgebloeide planten staan, zorg voor rommelhoekjes en maak takkenwallen, en biedt zo de vogels en andere bezoekers van uw tuin een plek om te overleven. 

Misschien kunt u ze nog wat verwennen met wat inheemse planten die door insecten op prijs worden gesteld, zoals hondsroos, gaspeldoorn of kornoelje.  Hier profiteren niet alleen de insecten van, maar ook de vogels, kikkers, padden, vleermuizen en egels.  Kortom, laten we van onze tuin een feestje maken, niet alleen voor onszelf, maar ook voor de natuur en het milieu. 

Nu hoor ik u denken: “Mijn tuin is veel te klein voor al die beesten.” Maar de meeste dieren zijn niet erg groot en misschien kunt u de barrières met de tuin van de buren slechten en zo één groot natuurlint van de tuinen maken. Nu de bollen en de vaste planten erin en van het voorjaar al het zaaigoed.

Vereniging Milieuzorg Epe

milieuzorgepe@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden