'Winterkoninkje' geeft kijk op Hattem


<p>Een fragment van het &lsquo;Winters Zicht op Hattem&rsquo;, geschilderd door Chris ten Bruggen Kate. (Foto: Voerman Museum Hattem)&nbsp;</p>

Een fragment van het ‘Winters Zicht op Hattem’, geschilderd door Chris ten Bruggen Kate. (Foto: Voerman Museum Hattem) 

(Foto: )
Kunst & Cultuur

'Winterkoninkje' geeft kijk op Hattem

De Zicht op Hattem-zaal is dit jaar geheel opnieuw ingericht. Bij die gelegenheid is ruimte gemaakt om schilderijen van kunstenaars als Wim van Assen, Chris ten Bruggen Kate en Gerhard Mensink bij elkaar te brengen. Hedendaagse kunstenaars die Hattem als voorbeeld hebben.

Hattem - Van Chris ten Bruggen Kate uit Nunspeet is in de Zicht op Hattem-zaal het werk ‘Winters Zicht op Hattem’ te bewonderen. Hij schilderde dit olieverf op doek in 1991. Het is dit jaar preceis honderd jaar geleden dat Chris ten Burggen Kate werd geboren, om precies te zijn op 10 juni 1920.

Hij wilde al in zijn jonge jaren schilder worden. Zijn ouders zagen dat eerst niet zitten, maar uiteindelijk mocht hij eind jaren dertig in de leer gaan bij H.W. de Jong in Nunspeet. In die tijd werkte hij naar het voorbeeld van zijn leermeester en was hij nog zoekende naar een eigen stijl. Bij het zien van Carel Willinks werk in de jaren vijftig van de vorige eeuw werd hij gegrepen door diens ‘magisch realisme’.

De landschappen, bomen en gebouwen van Ten Bruggen Kate werden gaandeweg steeds gestileerder. Zijn onderwerpen bestonden hoofdzakelijk uit het typisch Nederlandse landschap, dat door hem sterk vereenvoudigd werd weergegeven. Opvallend is dan dat zijn landschappen weliswaar net echt lijken, maar dat hij bomen of gebouwen gemakkelijk weg laat of op een andere plek neerzet.

De schilder had daarbij een grote voorliefde voor de winter, wat hem de bijnaam ‘Het Winterkoninkje’ opleverde. Het winterlandschap in het Voerman Museum Hattem is een sprekend voorbeeld hiervan: een winters tafereel met een open landschap en zicht op een dorpje.

Chris ten Bruggen Kate was lid van diverse kunstenaarskringen. Allereerst was de in Nunspeet woonachtige kunstenaar vebonden aan de Nunspeetse Schilderskring. Maar ook was hij actief in de Noordveluwse Kring van Beeldende Kunstenaars, De Kern in Apeldoorn, Het Palet (Zwolle) en St Lucas in Amsterdam.

In Nunspeet streken vanaf 1880 veel kunstenaars neer waarmee het een echt ‘schildersdorp’ werd. Ten Bruggen Kate werkte hier samen met onder andere Jos Lussenburg, Cor Vrendenberg en Jaap Hiddink. Verder gaf hij schilderlessen aan de Vrije Academie voor de Beeldende Kunst in Nunspeet

Chris ten Bruggen Kate overleed op 6 mei 2003, in de leeftijd van 82 jaar.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers. Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038 - 4442897.

www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden