<p>Alice van der Sluis met op de piano het inspirerende beeld &#39;Het licht is rond. Vrij naar een gedicht van Pierre Kemp (foto: Willem Gunneman)</p>

Alice van der Sluis met op de piano het inspirerende beeld 'Het licht is rond. Vrij naar een gedicht van Pierre Kemp (foto: Willem Gunneman)

(Foto: Willem Gunneman)

Alice van der Sluis wil mensen raken

Hattem - Bij Alice van der Sluis stroomt de kunst door alle aderen. Met een voorliefde voor de Nederlandse taal en beeldende kunst verbindt Alice beiden op bijzondere wijze. “De beelden die ik maak vertellen een verhaal”, vertelt Alice. “Beelden die passen bij het moment of een gelegenheid. Ik wil mensen raken.” En dat kan ze. Haar werk is nu te zin in het stadhuis van Hattem.

(door Willem Gunneman) 

De fraaie bronzen beelden zijn stuk voor stuk uniek en nodigen uit tot luisteren. Ademloos luisteren naar de gedachte achter het kunstwerk.

Alice gaat me voor naar de kamer. Bovenop de piano springt een werk van brons en glas onmiddellijk in het oog. “Een werk dat ik heb gemaakt naar aanleiding van een gedicht van Pierre Kemp: ‘Het licht is rond’. Een fascinerende gedachte.” In de vensterbank een beeld dat Alice maakte voor een huwelijk. “Twee hoofden boven een half open mantel. Een beeld met een wens; ‘Laat je omhullen door de mantel der liefde, maar geef elkaar daarbinnen de ruimte’.” De achterliggende gedachte en het tot ieders verbeelding sprekende beeld zijn hoorbaar één.

“Als kind al had ik een voorliefde voor boetseren”, vervolgt Alice. “Van jongs af aan een passie om iets te creëren. Ruim twintig jaar geleden ben ik begonnen met beeldhouwlessen. Klinkende namen als Jan Scholte, Henk Beernink en Charlot de Jong leerde me de fijne kneepjes van het beeldhouwen in steen. Geleidelijk aan groeide de liefde voor het brons.”

“Een bronzen werk begint veelal met een schets. Vervolgens maak ik een skelet van koperdraad waarna ik het beeld opbouw met was. Daarna gaat het naar een bronsgieter. In de bronsgieterij wordt er een mal gemaakt en aansluitend wordt het beeld in brons gegoten. Het gieten van brons is een uiterst specialistisch werk en gebeurt in een speciaal ingerichte ruimte. Als het gietwerk klaar is word ik weer deel van het proces. Het moment om de gegoten delen aan elkaar te lassen. Dan volgt het patineren: de finishing touch. Het bepalen van de juiste afwerking. Het is en blijft verrassend om te zien wanneer het beeld dat je voor ogen had uiteindelijk gelukt is. Geworden zoals jij het had bedacht.”

Kunstgilde

Ook Alice is lid van het Kunstgilde. Een groep bevlogen kunstenaars die elkaar oprecht inspireren. “Een gezelschap waar mooie en spontane samenwerkingen uit voort komen. Zo heb ik geïnspireerd door Dick Baauw een bronzen beeld gemaakt met in het achterhoofd het Zonnelied van Franciscus van Assisi. Dick maakte op zijn beurt een schilderij.”

Tot eind november exposeert Alice met fotografe Monique Eshuis in het Hattemse stadhuis. Dagelijks geopend tijdens kantooruren. Alice gaat me voor naar het atelier. Met uiterste precisie pakt ze het werk op. Een sprekend gezicht met dansende haren in de wind. Zonder twijfel het begin van opnieuw een tot de verbeelding sprekend werk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden