<p>Jan Scholten, voorzitter van De Goudvink in Epe, vertelt over de moeilijke periode waarin de vogelhoudersvereniging zit waarvan hij zelf al zo&#39;n 23 jaar lid is.&nbsp;</p><p><br></p><p>Foto: Dennis Dekker,&nbsp;</p><p>&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; www.mediamagneet.nl</p>

Jan Scholten, voorzitter van De Goudvink in Epe, vertelt over de moeilijke periode waarin de vogelhoudersvereniging zit waarvan hij zelf al zo'n 23 jaar lid is. 


Foto: Dennis Dekker, 

                          www.mediamagneet.nl

(Foto: Dennis Dekker)

De Goudvink Epe bestaat 70 jaar

Emst - Heel veel verenigingen hebben het moeilijk in deze coronatijd. Met kan niet samenkomen, men kan geen evenementen organiseren. Neem de Eper vogelhoudersvereniging De Goudvink als een van de talloze voorbeelden. Hun jaarlijkse tentoonstelling die onlangs op de agenda stond, moest geschrapt worden. En ook de activiteiten in het kader van het 70-jarig jubileum werden terzijde geschoven tot een later moment. Een gesprek met voorzitter Jan Scholten uit Emst. “Het verenigingsleven van De Goudvink is dit jaar helaas danig ingestort.”

(door Dennis Dekker)

Natuurlijk staat de vogelhoudershobby an sich niet stil. Jonge vogels worden geboren en het kroost moet verzorgd worden. “Het gebeurt alleen thuis. We doen het niet meer samen, we hebben geen clubavonden meer, we gaan niet meer naar wedstrijden. Dat maakt het stil.”

Vogelhoudersvereniging De Goudvink in Epe is opgericht op 13 december 1950, vertelt Scholten. “Ik ben er 23 jaar bij als lid. Vanaf 2001 zit ik in het bestuur, vanaf 2012 ben ik voorzitter.” Hoe de liefde bij Scholten ooit ontstaan is? “Ik kwam indertijd voor mijn werk eens bij iemand in Vaassen op bezoek. Hij had ook vogels en maakte me enthousiast.” Ik ben toen een paar prachtrosella’s gaan kopen en timmerde een kleine volière achter mijn huis.” 

Op zich leuk, een paar van die kwetterende vogels, maar Scholten wilde meer. De eerste vogelkeuring lonkte. “Daarvoor is de tekening van die vogels belangrijk. Scholten startte dus serieus met de kweek van zijn eigen prachtrosella’s. De volière werd uitgebouwd en ook andere vogels (geel mozaïek kanaries, rood mozaïek kanaries, pruimkopparkieten, halsbandparkieten) werden aangeschaft. Op een goed moment deed Scholten voor het eerst mee met een nationale wedstrijd. Drie prachtrosella’s werden gekeurd en bekroond en ontvingen achtereenvolgens een bronzen, een zilveren én een gouden predicaat. “Dat was geweldig om mee te maken. Dan blijkt toch dat je er kijk op hebt.”

Sindsdien doet Scholten met diverse wedstrijden mee en werd hij actiever in de vereniging. Tot het voorzitterschap aan toe. De Eper vogelhoudersvereniging heeft ruim vijftig leden, aldus de Emstenaar. “Dat ledenaantal werd de afgelopen jaren wel steeds minder. “Deze hobby kent nu eenmaal weinig jonge aanwas. Mijn twee zonen hebben ook wel enkele vogels, maar ze vinden deze hobby niet leuk genoeg om ook lid te worden van de vereniging.” 

De Goudvink vergrijst. “De afgelopen jaren hebben we dus ook veel meer samenwerking gezocht met de Vaassense en de Heerder vogelverenigingen (Vogelvereniging de Cannenburgh en Vogelhoudersvereniging de Vriendschap). We hielden samen lezingen, we deelden onze kennis.” 

Dat liep de afgelopen jaren best goed, maar de coronacrisis maakte dat het stil werd bij De Goudvink. “Lezingen en vergaderingen zijn er na het begin van het jaar niet meer geweest. Een uitje en een gezellige barbecue stonden gepland voor het vieren van het 70-jarig jubileum. Het bestuur en haar leden waren graag samengekomen. Door de coronamaatregelen en de wat hogere leeftijd van de leden, hebben we alle activiteiten moeten staken.” 

Heel jammer, vindt Scholten. “Ook onze jaarlijkse potgrondactie in het voorjaar is niet doorgegaan. Hierbij gaan de leden samen met vrijwilligers langs de deuren om potgrond te verkopen. Dit financieel belangrijke onderdeel kwam ook te vervallen. Dat maakt dat onze verenigingskas snel opdroogt.”

Voor week 47 stond de jaarlijkse tentoonstelling op het programma. “Voor ons is dat hét hoogtepunt van het jaar. Onze leden laten hun mooist gekweekte vogels keuren door de keurmeesters van de Nederlands bond. Jaarlijks zenden we wel tweehonderd vogels in.” 

In mei was er een bestuursvergadering waarbij de mogelijkheden onderzocht werden om toch nog iets te kunnen doen. Leden doen hun uiterste best om de zaal in Epe zo mooi mogelijk aan te kleden. De traditionele tombola gaf de mogelijkheid om ook nog eens met mooie prijzen naar huis te gaan. In augustus was er weer een bestuursvergadering waarbij het bestuur helaas tot een definitief oordeel kwam. “We durfden het niet aan. Het moest een hele gezellige week worden. De burgemeester had al een uitnodiging ontvangen om de opening te verrichten, de keurmeesters waren uitgenodigd maar ook hierbij gooiden de strengere coronamaatregelen roet in het eten. Onze leden zijn ouder en zitten in de risicogroep. Dat moet je niet willen.”

Toen er een paar weken geleden nog strengere maatregelen door de overheid afgekondigd werden, zagen de bestuursleden dat ze een terechte keuze gemaakt hadden. Toch zetten de leden van De Goudvink op individuele basis wel door. “In coronatijd geeft de verzorging van de vogels veel voldoening. Het is een welkome tijdsbesteding in een periode dat je verder niet veel kunt. Het is en blijft een geweldige hobby, ook al blijven we vooral in de volières achter ons eigen huis. “We werken met levend materiaal, dat we keer op keer mooier proberen te kweken. We proberen elkaar te ondersteunen. 

De Goudvink is ook nu nog naarstig op zoek naar nieuwe leden die de vereniging weer een frisse impuls kunnen geven. Iedereen die op enige wijze vogels houdt, zou zijn voordeel kunnen doen bij onze vereniging. Er zijn leden, die een kweekkooi met één of meer vogels hebben en er zijn leden met een volière die daarin vogels voor de gezelligheid houden. Er zijn ook leden die fanatiek kweken voor de diverse tentoonstellingen. Voor ieder wat wils dus. Daarbij hopen we snel weer bij elkaar te kunnen komen.”

www.degoudvink-epe.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden