<p>Dit jaar voor Sinterklaas geen feestelijke intocht in de binnenstad maar een bijzondere film: vertoont op alle Hattemer basisscholen.</p>

Dit jaar voor Sinterklaas geen feestelijke intocht in de binnenstad maar een bijzondere film: vertoont op alle Hattemer basisscholen.

(Foto: Willem Gunneman)

Geen intocht maar een film met de Sint in Hattem

Hattem - Komende zaterdag zet hij voet aan wal. Waar blijft tot het laatste moment geheim. De enige die echt weet hoe het zit is de Goedheiligman zelf. Een rol die Casper Wim Spannenberg op het lijf geschreven is. Ook dit jaar kruipt de sympathieke Hattemer in de rol van de aloude bisschop van Myra en geeft hij op waardige wijze gestalte aan de goedlachse kindervriend. Anders dan anders. Niet minder enthousiast.

(door Willlem Gunneman)

Zodra de mantel over zijn schouders glijdt voelt Casper Wim Spannenberg zich een ander mens. Bij de baard wordt de stem wat zwaarder en de mijter is de kroon op de metamorfose. Het prachtige sinterklaaskostuum doet iets met Spannenberg. Rustiger en evenwichtiger. Hoorbaar bewust van de rol die op zijn schouders rust: de rol van hartverwarmende kindervriend. Een vriend voor iedereen, van jong tot oud.

Ongeacht afkomst, geloof of achtergrond. “Een oer-Hollandse traditie”, vertelt Casper Wim. “Een verhaal dat helaas onderdeel is geworden van een maatschappelijke discussie. Natuurlijk vind ik daar iets van. Het is echter niet aan mij. Ik hoop dat we de onbevangenheid blijven omarmen. Het is en blijft een kinderfeest. Kinderen denken niet in hokjes of huidskleur.” Casper Wim en zijn trouwe metgezel (en neef) Jan Willem Spannenberg genieten intens van het jaarlijkse feest. Een feest dat dit jaar anders verloopt. Zonder intocht en rondwandeling door de binnenstad.

“Samen met Ronduit Hattem en RTV Hattem hebben we naar een alternatief gekeken. Albert ten Cate schreef een prachtig verhaal en de achterliggende weken hebben we in het diepste geheim opnamen gemaakt. Stiekem als ‘de gelovigen’ sliepen. Er is gefilmd op verschillende plekken in en rond de binnenstad en bij diverse ondernemers. Heel anders dus dan een traditionele intocht maar absoluut een feest.

Vanaf maandag 16 november krijgen de scholen op de maandag en de woensdag een inlogcode en kunnen ze vier weken lang elke week de Sint op de voet volgen. Zie het als een alternatieve intocht.”

Casper-Wim staat bekend als een waardige Sint. “Natuurlijk maken we grappen maar een echte sinterklaas verliest nooit zijn waardigheid. Hetzelfde geldt voor de kleding. Een Sinterklaas met een scheve mijter en een afgezakte baard bestaat niet. De dag dat ik besloot om als Sinterklaas in de voetsporen van mijn vader te stappen bood mijn moeder aan een een pak te maken. Ik draag het nog steeds.”

“Een prachtig pak van kwaliteitsstoffen. Hetzelfde geldt voor de mijter en de baard. Ze had één voorwaarde: ze zou het prachtig vinden als ik ook naast de intocht op pad ging. Op huisbezoek. De afgelopen jaren hebben we tientallen families bezocht.”

Dit jaar is Sint op 5 december thuis en viert hij voor het eerst het feest op de dag zelf. “Een Sinterklaasfeest in alle rust, ingegeven door de tijd van nu.” De baard kijkt zonder twijfel mee vanuit het trapgat. En Sinterklaas, die laat zich dit jaar heerlijk verwennen door zijn familie met warme chocolademelk, het sinterklaasspel, kleine cadeautjes en plagende gedichtjes. “Een heerlijk avondje met dierbaren zoals Sinterklaas bedoeld is”, lacht Casper Wim. “Een echt familiefeest. Een traditie om een leven lang te koesteren.”

sintintochthattem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden