Binnenplaats fleurt op met ‘beetje hulp'


<p>De binnenplaats is flink onder handen genomen. (Foto: Voerman Museum Hattem)</p>

De binnenplaats is flink onder handen genomen. (Foto: Voerman Museum Hattem)

(Foto: )
Kunst & Cultuur

Binnenplaats fleurt op met ‘beetje hulp'

Hattem - De coronacrisis is een zeer lastige tijd voor musea, denk maar aan de nieuwe sluiting die het kabinet op 3 november afkondigde. Het Voerman Museum Hattem prijst zich zeer gelukkig dat er in deze moeilijke periode steunfondsen zijn die zich op ondersteuning van musea richten. Een beetje hulp is immers welkom.

Een van de steunfondsen die de culturele sector financieel bijstaan is het Kickstart Cultuurfonds. Het museum heeft van dit fonds 5.500 euro gekregen voor het plan om de binnenplaats geschikt te maken voor een groter publiek.

De prachtige binnenplaats achter het museum werd in 1984 ter ere van de opening van het Anton Pieck Museum heringericht door Anton Pieck zelf. Er kwam nieuwe beplanting en een put in Efteling-stijl. Beide musea zijn sinds 2019 gescheiden en hebben ieder een eigen ingang. De binnenplaats wordt gehuurd door het Voerman Museum Hattem en is dus alleen vanuit dit museum bereikbaar.

Op de binnenplaats was er na 37 jaar een weelderige plantengroei ontstaan. Grote struiken en een boom zijn inmiddels verwijderd en de ontstane ruimte van ruim veertig vierkante meter is met hergebruikte waaltjes verhard. Er worden leiperen langs de muren geplaatst.

Op vijf plaatsen langs de muur zijn grote tegels geplaatst waar sokkels op komen te staan. Het Beeldhouwersgilde Hattem (voorheen de Beernink-groep) gaat hiervoor de samenwerking met het museum aan. Op de sokkels komen beelden van Bé Thoden van Velzen en van haar leerlingen zoals de heer Beernink zelf.

Daarnaast is er ruimte voor een bescheiden terras, waar gasten koffie kunnen drinken, met uitzicht op de molen. De binnenplaats kan ook gebruikt worden voor kleinschalige evenementen in de buitenlucht als workshops, kamerconcerten, lezingen en openingen. De put op de binnenplaats zal een herbestemming krijgen. Hierover wordt overleg gevoerd met het bestuur van het Anton Pieck Museum.

Met een beetje hulp opende het museum deze zomer al een nieuwe tentoonstellingswand in de Zicht op Hattem-zaal. Met dank aan ondersteuning van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation. De fondsen wilden Nederlandse musea stimuleren om werken uit de eigen collectie voor het voetlicht te plaatsen. Het museum startte met een collectie schetsen van Jan Voerman senior en presenteert binnenkort een nieuwe tentoonstelling met foto’s en ander materiaal uit de 70-jarige geschiedenis van het Voerman Museum Hattem.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem.
Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97

www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden