Epe onderdeel van de Randstad?


Foto: Dennis Dekker
Columns

Epe onderdeel van de Randstad?

Corona houdt ons allen bezig. We volgen natuurlijk de dagelijkse besmettingscijfers van het RIVM. Het zijn dagkoersen, maar we lijken een dalende lijn te pakken te hebben. Het is nog te vroeg om te juichen, vooral ook omdat het aanvankelijke positieve nieuws over een werkend vaccin dat begin 2021 beschikbaar zou kunnen zijn al weer behoorlijk wordt afgezwakt.

We volgen ook de gevolgen voor onze economie. Die is in recessie en schommelt intussen met de perioden van lockdown heen en weer. In het derde kwartaal van 2020 trok hij sterk aan. Mede door de forse overheidssteun een groei van maar liefst 7,7 procent na een daling in het tweede kwartaal van 8,5 procent. Daar hadden we niet op gerekend, maar pas op, in vergelijking met het vorig jaar zien we nog altijd een krimp met 2,5 procent. De overheidssteun kan natuurlijk niet eeuwig blijven duren, de ‘schulden’ zullen ooit terugbetaald moeten worden. De onzekerheid blijft dus bestaan en wij houden de hand op de knip. Soms gedwongen, denk bijvoorbeeld aan horeca en het vuurwerk. Soms vrijwillig, maar zeker niet voor alle sectoren van onze economie.

Zo hebben de recreatiebedrijven een fantastische zomer achter de rug met ongekende omzetten. Vaak moest het bordje ‘vol’ worden opgehangen. Aan de detailhandelsbestedingen is de crisis niet af te lezen. De bouw draait als een dolle en de orderportefeuille voor de korte en middellange termijn is buitengewoon goed gevuld. Ook de makelaardij zal niet klagen. De woningen in alle prijsklassen gaan als warme broodjes over de toonbank.

Corona zet ook nieuwe ontwikkelingen in gang. Zo is het fenomeen thuiswerken fors toegenomen. De verwachting is dat dit blijvend zal zijn. In de toekomst zal tot 60 procent van de werktijd thuis worden doorgebracht. Work from anywhere wordt het nieuwe normaal en anywhere zal voor de meesten thuis zijn. Traditionele, acceptabele woon-werkverkeer afstanden zullen daardoor gaan veranderen. Twee uur of meer reizen voor een enkele dag in de week zal geen onoverkomelijk probleem meer zijn. Epe wordt daardoor aantrekkelijk voor werkenden in de (noordelijke) Randstad. Relatief goedkoop, lekker groen en rustig. De trend is al in gang gezet.

Een goede ontwikkeling? Het antwoord hierop is niet zo één, twee, drie te geven. Het is natuurlijk erg afhankelijk van hoe men de toekomst van onze dorpen ziet. Willen we het huidige karakter behouden, willen we het zelfs nog versterken door te vergroenen of willen we groeien en gaan bouwen voor de forens 3.0? Willen we vervlochten raken met de Randstad of moet de Veluwe a la het Groene Hart beschermd worden tegen verdere verstening? Toeval bestaat niet, laten we met deze vragen nu net bezig zijn in het kader van de Omgevingsvisie, ook al had niemand dit effect van corona kunnen bevroeden. Erg belangrijk dus en ik ben benieuwd naar het oordeel van de Epese bevolking. Voor mijzelf ben ik er wel uit. Epe moet vooral zijn eigenheid van Veluws dorp behouden.

Frits Smit

eper erupties

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden