<p>Mevrouw Jo de Vries (85) uit Epe is heel erg creatief. Ze zit in diverse clubjes waaronder de Hagedoornse Handwerkclub. Ze vertelt waar ze tijdens deze coronaperiode allemaal mee bezig is.&nbsp;</p>

Mevrouw Jo de Vries (85) uit Epe is heel erg creatief. Ze zit in diverse clubjes waaronder de Hagedoornse Handwerkclub. Ze vertelt waar ze tijdens deze coronaperiode allemaal mee bezig is. 

(Foto: Dennis Dekker)

Coronakleed van Jo de Vries goed voor de kas van museumboerderij

Epe - Mevrouw Jo de Vries uit Epe is 85 jaar. Da’s natuurlijk een zeer respectabele leeftijd waarbij het logisch zou zijn dat je het wat rustiger aan gaat doen. Niet bij deze dame. Ze doet nog altijd van alles. Ze tekent, ze kan houtbewerken, ze zit bij een gespreksgroep voor senioren in het Eper Kulturhus EGW. Daarbij haakt ze, borduurt ze en breit ze. Dat laatste trio creatieve uitingen wordt uitgevoerd bij de Hagedoornse Handwerkclub. Daar is er één van de acht creatieve dames. Nu die bijeenkomsten stil liggen, zou je kunnen denken dat mevrouw De Vries het alsnog eventjes wat rustiger aan gaat doen. Het tegendeel is het geval. “Je denkt toch niet dat ik hier ga zitten te wachten tot ik dood ga? Ik wil blijven werken. Het liefst voor anderen.”

(door Dennis Dekker)

Die producten die er tijdens de bijeenkomsten van Hagedoornse Handwerkclub (eens per twee weken op dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur) gemaakt worden, hebben namelijk een bijzonder tweede doel, vertelt mevrouw De Vries. “De producten die wij maken, worden verkocht. De opbrengst gaat volledig naar Hagedoorns Plaatse.” Eén van de initiators van deze handwerkclub is mevrouw Rieneke Tibben (81) uit Epe. Ze vertelt iets over het ontstaan van de groep. “Ooit, zo’n acht jaar geleden, was ik samen met een aantal vriendinnen op zoek naar een plek waar we onze hobby breien konden uitoefenen. We wilden ideeën uitwisselen, van elkaar leren. Ik was zelf vrijwilliger bij het Veluws Museum Hagedoorns Plaatse in Zuuk. Ik vroeg of we daar niet eens in de zoveel tijd konden samenkomen. Onze tegenprestatie? Wij zouden veel van onze gebreide spullen verkopen. Het ingezamelde geld ging naar het museum.”

En zo geschiede. Jaren later blijkt de handwerkclub een buitengewoon prettige inkomstenbron te zijn voor de museumboerderij in Zuuk. Jaarlijks wordt er zeker duizend euro door de creatieve dames ingezameld. Dat wat ooit als breiclub begon, is inmiddels overigens veel meer dan dat. Er wordt nu ook geborduurd en gehaakt. Vandaar de naam Hagedoornse Handwerkclub. Mevrouw De Vries vindt het heerlijk. “Ik leef er echt naar toe om eens in de twee weken naar Hagedoorns Plaatse te gaan. Niet alleen vanwege het handwerken, maar veel meer ook vanwege de gesprekken die we samen hebben. Die contacten zijn zeer waardevol en dierbaar, vind ik.” Mevrouw Tibben vult aan: “Het is heel gezellig. We zijn creatief en we kletsen over van alles en nog wat. Die dinsdagen vullen we normaal gesproken aan met het bezoeken van diverse evenementen (zoals de Culturele Pleinmarkt, De Bijenmarkt en de Kerstmarkt) waar veel producten verkocht worden. We zijn niet duur, maar we leveren wel kwaliteit. We pochen op onze creaties.”

Toen de Hagedoornse Handwerkclub vanwege de coronamaatregelen niet meer bijeen mocht komen, ging mevrouw De Vries niet bij de pakken neer zitten. “Ik ben gewoon doorgegaan met breien. Net als veel van de andere dames. We werden allemaal thuiswerkers. Dan komen er toch spulletjes af die in de toekomst verkocht kunnen worden. Nu ben ik bijvoorbeeld een stel sokken aan het breien en ik heb net een Maxi Cosi-kleedje afgemaakt.”

Tijdens de lockdown van begin dit jaar begon mevrouw De Vries ook nog eens met een groot borduurproject. “Dat heb ik eerder ook wel eens gedaan. Toen mijn kinderen uit huis gingen, heb ik voor alle drie een bedsprei geborduurd. Van stukjes reststof, mooi dik en opgevuld. Met die kleden was ik wel een jaar tot anderhalf jaar bezig.” Ook tijdens deze coronaperiode moest er een kleed komen, vond ze. “Wederom van stukjes reststof, want dan kost het niet veel. Ik wilde iets doen dat veel tijd kostte zodat ik mijn gedachten kon verzetten. Deze periode is nu eenmaal vervelend, ik kom mijn huis bijna niet uit.”

Ze begon met het idee om dit kleed te verkopen zodat de opbrengst naar Hagedoorns Plaatse zou gaan. “Maar hoe langer ik er aan werkte, hoe gehechter ik aan dat kleed raakte. Toen het af was, wilde ik het niet kwijt. Ik heb Rieneke gebeld en haar gezegd: ‘sorry, maar het is me te dierbaar geworden. Ik kán het niet verkopen.”

Het kleed is inmiddels tot coronakleed gedoopt. En niet voor niets. Mevrouw De Vries vertelt er over: “De bovenkant bestaat uit allemaal zeshoekjes van reststof. Die zelf geknipte vormpjes zijn zeer kleurrijk. Die moest ik eerst netjes rangschikken voordat ik aan het daadwerkelijke borduren kon beginnen.” Mevrouw De Vries was dagelijks uren achtereen aan het ‘doorpitten’ (een handwerktechniek waarbij drie lagen textiel met een doorstiksteek op elkaar genaaid worden, red.). “Intussen luisterde ik naar de radio of keek ik tv. Die gesprekken gingen bijna allemaal over corona. Dat kleed heeft daarom talloze herinneringen aan deze periode gekregen. Van droevige verhalen over andere mensen, van persoonlijke gebeurtenissen die ik zelf heb meegemaakt, van mensen in mijn omgeving die gestorven zijn, waarvan ik de begrafenissen niet kon bezoeken.”

Over begrafenis gesproken: de creatieve vlam van mevrouw De Vries werd tien jaar geleden nog eens extra aangewakkerd. Toen overleef haar man. “Ik ben sindsdien allerlei extra dingen gaan doen om mezelf bezig te houden.” Vandaar ook dat ze zich ooit met veel plezier aanmeldde bij de Hagedoornse Handwerkclub. “Het is alleen jammer dat we in deze periode niet meer samen kunnen komen.” Vindt ook mevrouw Rieneke Tibben. “Nu wij niet meer bij het museum terecht kunnen, wordt het best stil en eenzaam. Veel van ons, waaronder Jo, zijn daarom thuis aan het knutselen geslagen. Mevrouw de Vries geeft aan ‘nog lang niet van plan te zijn’ om te stoppen. “Creatief zijn hoort bij mij. Ik moet bezig blijven.”

Meer berichten