<p>Margriet Pleiter poseert tussen de stellingen in haar Glasgalerie De Aventurijn. &quot;Er is een bijzondere kersttentoonstelling bij ons samengesteld.&quot;</p>

Margriet Pleiter poseert tussen de stellingen in haar Glasgalerie De Aventurijn. "Er is een bijzondere kersttentoonstelling bij ons samengesteld."

(Foto: Dennis Dekker)

Expo met glaskunst, sieraden en vilt

Epe- Galerie De Aventurijn in Epe brengt van 19 november tot en met 24 december glaskunstobjecten en andere kunstobjecten onder de aandacht. Margriet Pleiter vertelt er over. “In een tijd met beperkingen alom is het goed om eens een verrassende en avontuurlijke kunsttentoonstelling te bekijken.”

(door Dennis Dekker)

‘Kerstavontuur 2020’ brengt een breed scala aan kunst, vervolgt de eigenaresse. “Zo is er onder andere optisch glas van Jan Stohanzle (Pl) te zien. Hij heeft een unieke piramide (zie inzetfoto, red.) gemaakt met betoverende luchtbellen.”

Bohemian Art Glass brengt een abstract glasobject, uitgevoerd in helder en groen glas met insluitingen van wit poeder en koper. En de Nederlander George Broft laat een helder champagnekleurig optische driehoek zien met een halve geslepen lens. “Dit zorgt voor een magische reflectie”, aldus Pleiter.

Albrecht Grainer Mai uit Duitsland heeft zijn grote expertise meegebracht naar Epe. In de ‘Blauwe vaas’ laat hij zijn eigen mozaïektechniek zien, vervolgt de Epese galeriehoudster. “De fraaie artistieke vintage Flacon van Phoenician Glass uit Malta is ook een echte blikvanger.”

Daarnaast heeft De Aventurijn een kleine muziekhoek ingeruimd, aangevoerd door de glazen ‘Hoorn des overvloeds’ met een geblazen twiststam vervaardigd in Italië. “Ook zijn er beroemde vintage geëmailleerde klassieke muziekdoosjes van Franklin Mint te zien. Dit zijn barokke emaillen, porseleinen vergulde doosjes uit Amerika. Ze laten klassieke muziek horen die veelal stamt uit de balletwereld. Uw eigen woning, werkkamer of kasteel verwordt daarmee tot een waar concertgebouw.” In diezelfde hoek liggen de kristallen saxofoon en viool van de Duitse Hofbauer uit de jaren tachtig te pronken. Deze combinatie (zie andere inzetfoto, red.) maakt dat uw dag vervuld is met muzikale schoonheid.”

De diverse glassculpturen in druppelvorm van Art Cristal Bohemia zijn kleinoden die ook een prachtig kerstgeschenk kunnen zijn. “Ook Martine Knoppert brengt weer een kleine collectie glasobjecten.” Haar ‘Hollandse nieuwe’ is overigens niet om te eten, lacht Pleiter. “Deze haringen van glas zijn als een zaagblok op een standaard geplaatst. Ook haar ‘stroomopwaarts zwemmende vis’ en haar andere glasvoorwerpen zijn snoepjes voor de komende feestdagen.” De sieraden van Candida van Nugteren ‘aan de brander’ gemaakt, zijn zowel als totaal setje als apart te dragen en Marijk Renia heeft kleine samengestelde schaaltjes gefused. “Kortom: het is een avontuurlijk glasparadijs bij Galerie De Aventurijn.”

Om de dames een bijzonder kerstaankleding te bieden zijn er sieraden gemaakt door diverse glaskunstenaars. “Agatha Regeer uit Epe heeft ‘jasjes’ gemaakt van vilt. Bij haar ontbreken de vilten-sieraden ook niet.” De galerie is tijdens deze tentoonstellingsperiode donderdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden