Gert van de Bospoort schreef de avonturen van een vitale opa van zich in 'Niet zeuren, gewoon doorgaan'.
Gert van de Bospoort schreef de avonturen van een vitale opa van zich in 'Niet zeuren, gewoon doorgaan'. (Foto: Jan Nitrauw)

Opa Gert schrijft avonturen van zich af

Hoorn - “Jan Terlouw is mijn voorbeeld, die is al op hoge leeftijd en publiceert nog steeds”. Het is het antwoord dat Gert van de Bospoort (84) geeft op de vraag of er nog meer op stapel staat. Een vraag die ik misschien niet had moeten stellen. Maar ja, in de ondertitel van zijn boek staat onder andere ‘vitale opa’ en dat schept verwachtingen.

(door Jan Nitrauw)

En vitaal is Gert van de Bospoort zeker nog. Niet dat zijn nieuwste uitgave ‘Niet zeuren, gewoon doorgaan’ een autobiografie is. Wel verraadt hij trekjes van zichzelf in de hoofdpersoon Jack Bonenbakker die met zijn vrouw Anne Marie in de buurtschap Beekland woont. En laat die omgeving nu als twee druppels water lijken op de buurtschap Hoorn waar Gert met zijn echtgenote al sinds 1973 naar volle tevredenheid woont.

“We zijn vanuit Kampen in 1969 naar de Prins Bernardlaan in Heerde verhuisd”, vertelt de ex-leraar Nederlands die geboren is in Emmen. In het begin van de jaren 70 werden heel wat oude boerderijen gekocht door burgers. De deel werd woonruimte, de staldeuren vervangen door glas om het weidse uitzicht elk moment te ervaren.”

Zijn werk heeft altijd al met de Nederlandse taal te maken gehad, corrector bij een uitgeverij, recensies schrijven voor de krant en leraar in onze moedertaal. De landelijke omgeving van Heerde heeft zijn hart gestolen. “Het is zo’n schitterend gebied, samen met mijn vrouw hebben we er duizenden kilometers gefietst, alle hoeken en gaten verkend.”

Die liefde voor het landschap leidde zelfs tot een opmerkelijke uitgave. Want het mag dan de Nederlandse taal zijn die voor brood op de plank zorgde, ook in zijn vrije tijd schrijft Gert graag. Nog steeds is hij bezig met met het schrijven van verhalen en gedichten. De aanleg van de hoogwatergeul maakte heel wat bij hem heel wat los, verwoord in gedichten en foto’s over enkele tientallen locaties, aaneengeregen in het boekje ‘Dichter bij de Hoogwatergeul’, compleet met een fietsroute

Nu ligt er dus ‘Niet zeuren, gewoon doorgaan’ met als ondertitel de aanvulling dat het gaat om de belevenissen van een vitale opa op het platteland. Opa Jack is gepensioneerd journalist en is ‘import’. Het dialect is de scheidslijn met de autochtonen terwijl deze ook nog eens beschikken over ‘de krochten van het geroddel’ waar de ‘import’ buiten staat. Maar de conclusie van Jack is ‘Het leven suddert hier verder op een aangename manier’.

Het leven van opa Jack is wel meer geweest dan sudderen, dat maakt Gert van de Bospoort op een zeer lezenswaardige manier duidelijk. En wie af en toe het een en ander zal herkennen uit de omgeving van Hoorn of het gevoel krijgt een blik in de spiegel te werpen, Gert heeft een opmerkzame geest en de gave om zo te spelen met onze Nederlandse taal de avonturen van opa Jack helemaal tot leven komen.. ‘Niet zeuren, gewoon doorgaan’ is verkrijgbaar via boekscout.nl, de Bruna in Hattem, Epe en Heerde en de boekhandel.

www.boekscout.nl

Meer berichten