<p>CDA-raadslid Harry Kremer: &quot;Vastbijten in maatschappelijke vraagstukken en zorgvuldig afwegen van belangen vind ik belangrijk&quot;&nbsp;</p>

CDA-raadslid Harry Kremer: "Vastbijten in maatschappelijke vraagstukken en zorgvuldig afwegen van belangen vind ik belangrijk" 

(Foto: Willem Gunneman)

'Politiek mag best wat schuren'

Hattem - De koffie wacht in de gastvrije Bed & Breakfast aan de Hattemse Geldersedijk. Op loopafstand van de IJssel en het gemaal, de gemeentegrens. Harry Kremer en Klasien Leegsma begonnen er 25 jaar terug met het opknappen van een oude boerderij. Het resultaat mag er zijn. De drie gastenkamers nodigen uit.

(door Willem Gunneman)

Klasien ontvangt de gasten, houdt er bijen en voert de kippen en de geiten. Harry haalt verse broodjes, tuiniert en maait het gras. De voormalige directeur van onder meer het NIC is zichtbaar op zijn plek. “Politiek interesseerde me altijd al”, vertelt Harry. “Vanaf mijn 25ste volgde ik DS70, de Democratisch Socialisten. Een afsplitsing van de PvdA onder leiding van Wim Drees jr. In die tijd verhuisde ik naar Hattem en inmiddels woon ik er al weer 50 jaar.”

De plannen voor een reeks windmolens door Van Werven wakkerde Harry’s interesse voor de politiek opnieuw aan. “Samen met omwonenden zagen we met lede ogen hoe de plannen vorm kregen: enorme windmolens van Oldebroek pal op de grens met Hattem en Kampen. In de plannen was naar onze mening nauwelijks aandacht voor geluidsoverlast, slagschaduw, horizonvervuiling, gevaar voor vogels in een beschermd gebied en voor omwonenden. Staand op de barricaden besloten we ons aan te sluiten bij de lokale politiek. Het CDA paste bij mij het beste. We hebben de overlast van de molens weten te reduceren en het onderwerp op de agenda gezet. De hoogte is aangepast, het geluid, het aantal en er is een compensatieregeling. Een resultaat waar we mee kunnen leven. Het vinden van een welluidend compromis is immers de basis van een democratie.”

Toch staan sommige besluiten soms haaks op het algemeen belang. “Het is hoe je het interpreteert. Het is aan de raad de belangen van een ieder zorgvuldig af te wegen, alvorens te komen tot een besluit. Dat mag soms best wat schuren. Dat vind ik mooi aan politiek. Daadwerkelijk iets kunnen betekenen. De stap naar het raadslidmaatschap was dan ook een logische. Hectisch is het soms wel. Ik ben niet meer de jongste.”

Harry lacht en gaat me voor naar de houten schuur. De grasmaaier lonkt. “Voor mij een ultieme manier om te ontspannen. Als ik het gras maai maak ik mijn hoofd leeg. De muziek van Nick Cave heeft dezelfde werking. Een singer-songwriter met een geheel eigen sound en prachtige, van tijd tot tijd, rebelse teksten. Een zanger die ik evenals zijn band ‘he Bad Seeds al jaren volg.”

Kremers is zichtbaar op zijn plek, aan de dijk en in de raad. “Ik sta voor de stad en de inwoners. Een stad waar het goed toeven is voor iedereen. Het voelt goed om daar als raadslid een bijdrage aan te mogen leveren. Mij vast bijten in maatschappelijke vraagstukken en het zorgvuldig afwegen van meningen, inzichten en belangen vind ik belangrijk. Samen met een geweldig enthousiast en betrokken CDA team. Het politieke landschap is en blijft volop in beweging en is enorm boeiend.”

Meer berichten