CPE-voorstellingen beginnen weer


<p>Het Matangi Kwartet speelt donderdag 26 november twee maal met Carel Kraayenhof in een uitverkocht Kulturhus EGW. Foto: Studio Oostrum</p>

Het Matangi Kwartet speelt donderdag 26 november twee maal met Carel Kraayenhof in een uitverkocht Kulturhus EGW. Foto: Studio Oostrum

(Foto: Studio Oostrum)

CPE-voorstellingen beginnen weer

Epe - De coronamaatregelen zijn weer ietwat versoepeld, dus theater- en muziekvoorstellingen mogen weer plaatsvinden. Ook het programma van Cultureel Platform Epe (CPE) gaat weer van start. Zo geeft het Matangi Kwartet donderdag 26 november (morgen, red.) twee voorstellingen in een uitverkocht Kulturhus EGW. Samen met bandoneonist Carel Kraayenhof gaan ze op een muzikale ontdekkingsreis. “De vooruitstrevende ritmes en harmonieën van Beethoven en de onconventionele tangocomposities van Astor Piazzolla worden met elkaar verbonden in hun programma ‘Beethoven vs. Piazzolla’”, vertelt Hanneke Postma namens het CPE.

(door Dennis Dekker)

Twee voorstellingen die uitverkocht zijn, volgens Postma ‘kostte dat geen enkele moeite’. “Het concert zou eerst in de Grote Kerk plaatsvinden. Toen begin oktober bleek dat de kerk tot in ieder geval 1 december dicht ging voor publiek, moesten we een andere plek bedenken. We hebben meteen het Kulturhus EGW kunnen regelen. Er waren al 35 plaatsen verkocht voor het concert in de kerk. Gelukkig wilden de musici ook twee keer spelen.” De verdeling van de mensen over die twee concerten verliep vlekkeloos, aldus Postma. “Ik mocht tot dertig personen per uitvoering gaan, dus ik kon er zelfs nog een aantal plaatsen bij verkopen. Dat was erg gauw gelukt. De twee concerten worden om 19.00 en om 20.45 uur gegeven.”

Iets meer over het programma? Beethoven, de naam staat als een huis. Het is inmiddels meer dan een naam, het is een begrip. Beethoven staat voor fascinerende muziek die ons gemoed beroert, maar ook voor een houding, een benaderingswijze van kunst. Die moet onafhankelijk, vrijgevochten, onconventioneel, grensverleggend, visionair zijn. Wat Beethoven was voor de klassieke muziek, is Astor Piazzolla voor de tango. Al op jonge leeftijd was hij succesvol als bandoneonist in beroemde tango-orkesten, maar al snel stopte hij daarmee. Hij verlegde de grenzen van de traditionele tango, aldus Postma. “Hij bestudeerde klassieke componisten als Béla Bartók en Igor Stravinsky, studeerde orkestdirectie en hij luisterde veel naar jazz. Op 16 december 2020 is het 250 jaar geleden dat Beethoven werd geboren. Dat willen de Matangi’s graag vieren, maar op een bijzondere wijze. Op 11 maart 2021 zou Astor Piazzolla 100 jaar zijn geworden. Het Matangi Kwartet en Carel Kraayenhof zien het als een grote muzikale uitdaging om deze twee grote iconen uit de muziekwereld met elkaar in verbinding te brengen.”

Verschoven

Een ander concert dat verschoven is, is de uitvoering van De Kammerphilharmonie Europa. “Dat zou oorspronkelijk op 13 maart (één dag na de lockdown) plaatsvinden. Ze kwamen uit Duitsland en konden rechtsomkeert maken. Het orkest dat de muzikale focus op klassieke muziek legt en geëngageerde muzikanten samenbrengt om een hoog gekwalificeerd ensemble te vormen, komt op 26 februari naar Epe. Kaarten zijn te reserveren via cultureelplatformepe.nl.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden