Expositie 'Thuis bij Jan en Jan'


<p>Jan Warnaar (links) en Jan Sickmann willen hun galerie en atelier in Oene de komende tijd graag op vrijdag- en zaterdagmiddag openstellen voor ge&iuml;nteresseerden. Foto: Dennis Dekker, www.mediamagneet.nl</p>

Jan Warnaar (links) en Jan Sickmann willen hun galerie en atelier in Oene de komende tijd graag op vrijdag- en zaterdagmiddag openstellen voor geïnteresseerden. Foto: Dennis Dekker, www.mediamagneet.nl

(Foto: Dennis Dekker)

Expositie 'Thuis bij Jan en Jan'

Oene - Het was een rustige tijd voor Jan Sickmann (71) en Jan Warnaar (84). De kunstenaars uit Oene hebben vanwege corona erg weinig aanloop gehad. Maar die rust kende ook een andere reden. In de afgelopen anderhalf jaar heeft Jan Warnaar namelijk drie maal een herseninfarct gehad. “We hebben ons kunstzinnige leven tijdelijk op pauze gezet. De gezondheid was belangrijker.” Een gesprek: thuis bij Jan en Jan.

(door Dennis Dekker)

Aan alles blijkt: het kunstzinnige stel heeft er inmiddels weer zin in. De deuren van hun pittoreske atelier aan de rand van het dorp Oene gaan voorzichtig open. De keramiek en het kleurrijke, fleurige glaswerk van Warnaar, de stalen gezichten op staanders en de bijzondere bootvormen van Sickmann; al het werk uit de beider imposante carrières is te bewonderen. “En te koop”, zo lacht het kunstzinnige stel veelzeggend.

Maar eerst wordt er toch nog even verteld over de reden van die stille periode. Warnaar kreeg te maken met enkele herseninfarcten. “In anderhalf jaar tijd, drie keer. Dat ik er nog zo goed ben uitgekomen, is best een wonder.” Sickmann vult aan. “Het gebeurde iedere keer op woensdagochtend om 8 uur ‘s ochtends. Toevallig hè? Ik was blij dat ik steeds snel kon reageren. Ik begon zelfs een patroon te zien.” Vanwege het snelle handelen van de ene Jan, lag de andere Jan razendsnel ‘veilig’ in het ziekenhuis. Met als gevolg dat hij erg kort daarna geholpen kon worden. “Eén belangrijke reden waardoor de infarcten relatief kort achter elkaar toch weer terugkwamen? Er is geconcludeerd dat ik lange tijd de verkeerde medicijnen toegediend heb gekregen. De artsen vonden het vreemd dat ik in zo’n korte periode drie keer een herseninfarct kreeg. Wat bleek? Ik mis een bepaald enzym in mijn lever, waardoor dat specifieke medicijn niet aansloeg. Inmiddels krijg ik andere pillen en nu gaat het al weer ruim één jaar goed.” 

Al is dat woordje ‘goed’ wel een beetje relatief bedoeld natuurlijk, vult hij aan. “Ik vind het sindsdien moeilijk om me lang te concentreren, ben veel sneller moe. Wanneer iemand snel spreekt, vind ik het ook lastiger om de gesprekken te volgen. Ik moet dan vragen of men langzaam wil praten, of men niet te lange zinnen wil maken. Maar ja, dat is ook de tol van ouderdom, schijnbaar. Ach, da’s misschien ook wel logisch, ik zit tenslotte al in mijn 85e levensjaar...” Net toen Jan Warnaar een beetje begon op te krabbelen, werd de wereld ook nog eens geconfronteerd met het coronavirus. “Dat was de volgende reden om het rustig aan te doen. We hebben daarom weinig gedaan, bijna niemand bij ons thuis gehad. We wilden geen risico’s lopen.”

Toch begon de creativiteit bij de twee Jannen de afgelopen periode weer danig te kriebelen. Warnaar kon soms uren bezig zijn met de combinatie poeders en glas en Sickmann borduurde voort op bijzondere potloodtekeningen die hij jaren geleden al eens maakte. 

Laatstgenoemde vertelt daar over: “Toen ik nog lid was van het Kollektief Eper Kunstenaars (KEK) heb ik een hele serie potloodtekeningen gemaakt die stuk voor stuk dezelfde aanpak hadden. Ik zette het potlood op het papier, ademde een paar keer diep in en ging qua gedachtes en gevoelens ‘goed bij mezelf naar binnen toe’ en tekende vervolgens één vaste, doorlopende, slingerende lijn op een vierkant papier van 15 bij 15 centimeter. Dat werden mijn gezichten.”

Die reeks kwam hij recentelijk weer tegen in het atelier. “Ik ben die gezichten gaan namaken met staaldraad. Ook hier gebruik ik één lange draad die ik op diverse punten aan elkaar soldeer. Daar voeg ik alleen ogen, monden en punten aan toe. Dat geheel monteer ik op een sokkel.” Sickmann heeft zijn creativiteit na een lange stille periode weer helemaal gevonden. “Sterker: ik ben ook weer bezig met mijn botenserie (meer info via www.jansickmann.nl).” 

Daarbij combineert de Oener beeldend kunstenaar staal met unieke kleine of grote vondsten zoals stukjes hout, steen of eigen toegevoegd glas. “Die boten zijn nog altijd een oneindige manier om mijn fantasie tot uitdrukking te brengen. Onlangs heb ik zelfs een boot in opdracht gemaakt. Heel eerlijk? Ik bloei helemaal weer op. Ik heb de draad letterlijk opgepakt.”

Schilderen met glas

Ook Jan Warnaar (www.janwarnaar.com) heeft inmiddels weer nieuw werk gemaakt. Hij vertelt er over: “Ik maak momenteel een serie klein werk waarbij ik poeders combineer met glas. Zo schilder ik met glas. Heel erg fijn om te doen, want als ik moe ben, dan leg ik het weg en begin ik er gewoon weer aan wanneer ik voldoende energie heb. Het tempo ligt lager, de werken zijn kleiner, maar de uitdaging om tot nieuwe dingen te komen is zeker aanwezig.”

Nu de creativiteit zich weer rijkelijk aandient, vindt het stel dus dat kunstliefhebbers ook weer met hun werken geconfronteerd moeten worden. “En ook belangrijk: Mark Rutte zegt dat het weer mag. De komende weken openen we ons atelier en onze galerie op vrijdagmiddag en zaterdagmiddag. We heten een ieder van harte welkom en vertellen we over ons werk. Naast die nieuwe werken is er ook erg veel oud werk te koop. Van keramiek, tot glazen schalen en andere kleurrijke objecten, de galerie van de heren is goed gevuld. 

“Het staat vol met ons werk. Misschien wel een beetje te vol. Om die reden wordt onze kunst ook voordeliger aangeboden. We vertellen er de komende weekenden graag over en we zoeken liefhebbers voor onze kunst. Daarom zijn de werken ook bewust aantrekkelijk geprijsd. Onze kunst is tijdens deze feestdagen te koop voor surprise-prijzen. Deze bijzondere expositie ‘Thuis bij Jan en Jan’ is te bezoeken op 27 en 28 november en op 4, 5, 11, 12, 18 en 19 december van 13.00 tot 17.00 uur. “Maar daarnaast zijn we geopend op afspraak. Doe een belletje naar 0578-641229 en we plannen een moment in.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden