<p>Houtzagers in het bos, naar Jean-Fran&ccedil;ois Millet; Marjolein Menke, waterverf, en aquarelpotlood, inkt 14,5x17 cm. </p>

Houtzagers in het bos, naar Jean-François Millet; Marjolein Menke, waterverf, en aquarelpotlood, inkt 14,5x17 cm.

(Foto: )
Tussen heuvels en rivier

Tussen heuvels en rivier - Uw buurman stookt

De laatste tijd werden aan Vereniging Milieuzorg geregeld vragen gesteld over het stoken van hout. Een van onze leden belicht hier een van de vele kanten ervan.

Uw buurman stookt. Geen jenever. Hij stookt ook geen ruzie – hij is juist heel aardig. Nee, uw buurman stookt hout. Met interesse heeft u onlangs nog gevolgd hoe hij in zijn tuin een houthok aan het timmeren was. U had nog zo met hem te doen, hij is pas gescheiden namelijk en elke tik met die hamer leek wel voor zijn vrouw bedoeld te zijn. U herinnert zich nog hoe u, toen dan dat hok met blokken gevuld was, ‘Mooi werk, buurman!’ naar hem riep. Maar inmiddels heeft uw belangstelling voor zijn huisvlijt plaatsgemaakt voor ergernis.

Want nu in november de dagen donkeren, steekt uw buurman gewoonlijk al vroeg zijn houtkachel aan en vult zodoende het luchtruim met een hoge concentratie fijnstof. U houdt uw raam voortaan dicht en zet de wekker op drie uur ‘s nachts om pas dan het raam weer te openen. Het vuur van uw aardige buur is dan gedoofd. Buiten is het windstil.

Windstil weer, dat wordt een toenemend probleem. Onderzoek van het KNMI leert ons dat we in de toekomst steeds vaker van dat stabiele winterweer kunnen verwachten als gevolg van een versterkt broeikaseffect. En juist dit weertype beperkt de verspreiding van de uitgestoten verbrandingsgas-sen afkomstig van uw buurman z’n vuur. Het windstille weer zijn oorzaak en gevolg in één: stoken veroorzaakt een hoge concentratie CO2 en tegelijkertijd is die ontstane concentratie gassen er weer de oorzaak van dat opwarming van de aarde verder toeneemt, met als gevolg dat het nog vaker en langer windstil is - een vicieuze cirkel.

Hoe gaat u hier met uw buurman uitkomen? U weet dat hij iedere avond na zijn werk met die kachel in de weer is: klepje open, vlammetje erin, schuifje dicht, glaasje jenever in de hand, naar het vuurtje kijken – tot het glaasje leeg is en zijn ogen mistig worden vanwege de dingen die hij is kwijtgeraakt.

Inmiddels heeft u dan bij u thuis de ventilatie al uitgeschakeld. Deskundigen benadrukken het belang van goed ventileren, omdat het de overdracht van dat ellendige virus tegengaat. Maar wat heb je aan zo’n modern ventilatiesysteem als het de rook van uw aardige buurman juist aanzuigt en door uw huis heen jaagt tot in de kleinste hoekjes?

U wilt geen ruzie met uw buurman; liever nog sterft u de verstikkingsdood. Uw buurman wil vast ook geen ruzie, die is te aardig en bovendien de ruzie zat, blij dat hij van zijn vrouw af is. Wat een haaibaai was dat! – hij mocht zowat niets. Als u bezwaar gaat maken tegen uw buur zijn stookgewoonte, gaat u op zijn vrouw lijken, vreest u. Maar de rook is te hinderlijk en schadelijk voor uw gezondheid. 1,2 Miljoen Nederlanders hebben het chronisch benauwd, zegt het Longfonds en daar bent u er één van.

Dit is uw plan. Allereerst zegt u iets vriendelijks tegen uw aardige buurman. Ook biedt u hem aan om hem eens te komen helpen met een klus in zijn tuin. Dan zegt u plompverloren dat u hem een aardige buurman vindt en dat het jammer is dat hij zo’n stank veroorzaakt met die kachel van ‘m. U stelt hem voor om niet meer dagelijks maar bijvoorbeeld drie keer in de week te stoken en u legt hem uit dat hij niet mag stoken als het mistig is of als de windkracht minder is dan 3 op de Schaal van Beaufort; hij kan dit nagaan op de site van het KNMI.

U koopt een fles jenever. U vindt jenever vies, maar men kan iets gewoon leren drinken; dat is beter dan ruzie stoken. Thuis steekt u een kaars aan. U heeft uw buurman vanavond uitgenodigd en wacht op hem. Het is windstil. Die avond blijft de kachel van uw buurman in elk geval uit.

Vereniging Milieuzorg Epe

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden