'Verpauperd pand vormt geen gevaar'


Het complex van het voormalige bouwbedrijf  naast de Zevenmorgen staat al jaren leeg.
Het complex van het voormalige bouwbedrijf naast de Zevenmorgen staat al jaren leeg. (Foto: Jan Nitrauw )

'Verpauperd pand vormt geen gevaar'

Heerde - “Er is geen sprake van direct gevaar en er zijn geen meldingen of klachten van overlast bij ons bekend. Direct ingrijpen door de gemeente is dan ook niet noodzakelijk”. Dat schrijft het college van b en w van Heerde over situatie rond het zogeheten ‘pand Boeve’ naar aanleiding van vragen gesteld door D66/GL.

(door Jan Nitrauw) 

De fractie vroeg in maart 2019 al eens aandacht voor de situatie rond het oude bedrijfspand achter het wooncomplex Zevenmorgen in het hart van Heerde. De schuren van het voormalige bouwbedrijf staan al heel wat jaren leeg en heeft een aanzuigende werking op jongeren die er in de vervallen schuren verblijven of gebruik maken van de grote stenen bank in de tuin van de Zevenmorgen.

“Het aangezicht van dit pand is voor de omgeving en passanten al jaren een doorn in het oog”, aldus D66/GL.Ze kwamen tot hun vragen na een bezoek aan de locatie op verzoek van omwonenden. “We hebben een situatie gezien die niet veilig was, een vervallen pand met instortingsgevaar en losliggende delen, asbest op verschillende plekken. Er zaten daar jongeren die dingen uitvoerden die niet door de beugel konden”, aldus de toelichting bij de vragen. In een gesprek met toenmalig burgemeester Jaqcueline Koops, kreeg de fractie te horen dat het pand en omgeving binnen korte tijd opgeruimd en gesloopt zou worden omdat er nieuwbouw gepleegd zal worden. Een sloopvergunning was twee jaar eerder al afgegeven, was de informatie van de burgemeester.

Er is een plan ingediend om op de locatie een vrijstaande woning en zes appartementen te realiseren dat een ‘kansrijk initiatief’ wordt genoemd en waarvan de conceptaanvraag in behandeling is. In het eerste gesprek in 2019 kreeg de fractie het idee dat er al op korte termijn gebouwd zou worden. De bewoners en de fractie D66/GL hebben de situatie toe geaccepteerd: “ondanks dat dit situatie eigenlijk zorgwekkend was qua asbest, gevaar en overlast”, aldus de toelichting bij de vragen aan het college.

Maar anderhalf jaar later is er nog niets gebeurd en na toename van de overlast hebben buurtbewoners weer bij D66/GL aan de bel getrokken. Volgens bewoners hangen er ‘vreemde figuren’ rond en denkt men aan handel in drugs. Volgens de gemeente duurt het zolang omdat eerdere initiatieven niet tot een vervolg hebben geleid. Momenteel ligt er weer een plan ter beoordeling bij de gemeente.

En op de vraag waarom er niets gedaan wordt aan zaken als overlast, drughandels, asbest en instortingsgevaar antwoordt het college dat er geen meldingen of klachten van omwonenden en de buurt bekend zijn. Het pand op korte termijn slopen, is volgens het antwoord op de vragen ook niet direct nodig om er geen sprake is van ‘directe gevaarzetting die gemeentelijk ingrijpen noodzakelijk maakt’, zo laat de gemeente tenslotte aan vragenstellers weten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden