Poffertjeskraam naast De Slimmerick


<p>De Eper horecaondernemer Henk Huiskamp is afgelopen zaterdag gestart met een poffertjeskraam. Het bleek een doorslaand succes. Hij verkocht honderden porties. Foto: Dennis Dekker&nbsp;</p>

De Eper horecaondernemer Henk Huiskamp is afgelopen zaterdag gestart met een poffertjeskraam. Het bleek een doorslaand succes. Hij verkocht honderden porties. Foto: Dennis Dekker 

(Foto: Dennis Dekker)

Poffertjeskraam naast De Slimmerick

Epe - De Eper horecaondernemer Henk Huiskamp (53) is in deze coronatijd continu bezig om nieuwe initiatieven te bedenken zodat hij zijn personeel aan het werk kan houden. Het restaurant De Slimmerick is weliswaar gesloten, maar de afgelopen maanden worden er dagelijks wel talloze maaltijden bezorgd. Ook serveert hij ‘Coffee To Go’ vanuit zijn restaurant aan de Hoofdstraat. Dat draait op zich prima, maar toch belegt Huiskamp samen met zijn personeelsleden regelmatig brainstormsessies om te onderzoeken of ze er niet wat ludieks bij zouden kunnen doen. Afgelopen zaterdag openden hij een Oud-Hollandsche Poffertjeskraam. Het bleek een gigantisch succes.

(door Dennis Dekker)

Dit coronajaar was voor horecaondernemers zoals Huiskamp niet leuk, blikt hij terug. “Ja, na hele stille maanden, hebben we zeker een goede zomer gedraaid. Maar de afgelopen maanden is ook wel gebleken dat ik veel eigen geld in het bedrijf moest steken om het hoofd boven water te houden. Mijn personeelsleden moeten toch betaald worden.” Voor veel horecaondernemingen is het echt overleven, weet Huiskamp. “Ik loop al 39 jaar mee in deze sector, dus ik heb redelijk wat opgebouwd. Maar toch zijn wij steeds op zoek naar leuke ideeën om mensen uit Epe blij te maken in deze moeilijke tijd.” Tijdens één van die brainstormsessies met het personeel, stelde iemand voor om oliebollen te verkopen. “Daar zijn we niet uniek in, dus we zijn gaan voortborduren op dat idee. Toen kwamen we op een poffertjeskraam. Daar zijn we direct ingedoken.”

Vast verkooppunt

Henk wilde eerst een poffertjeskraam gaan huren. “Maar die moet je steeds opbouwen en afbreken. Vorige week zaterdagavond bedacht ik ineens dat ik ook wel iets zelf zou kunnen beginnen. In het pand naast De Slimmerick (voormalig restaurant De Stern) zou dat misschien wel kunnen. Die ruimte staat toch leeg. Het bleek een perfecte plek om iets nieuws te beginnen.” Huiskamp heeft aan de voorkant een rolluik laten plaatsen waardoor er een vast verkooppunt gecreëerd is. Maar toen waren er nog geen poffertjes. Henk zocht contact met Hans van der Schoot. De Vaassenaar stond jarenlang met een eigen befaamde poffertjeskraam in Epe. Die kraam staat nu in het Nederlands Openlucht Museum. “Hans levert daar nog steeds het beslag voor voor en hij levert poffertjesbeslag bij het Apeldoornse Kinderpretpark Julianatoren. Ik wist dat en heb hem gevraagd of hij ons niet wilde helpen. Hans was meteen enthousiast. Hij levert me zijn unieke beslag (met een geheime combinatie van verschillende deegsoorten) en wij hebben les van hem gekregen. Dat draaien van die poffertjes is nog best een handigheidje.”

Proefbakken

Samen met Hans van der Schoot was Huiskamp vorige week dus een dag aan het proefbakken. “Super leuk, ik heb er enorm van geleerd. Zo moet je bijvoorbeeld palmolie gebruiken in plaats van zonnebloemolie. Dat bakt veel beter en die olie ruik je minder.” Daarnaast moet je tijdens het bakken een beetje spelen met het vuur. “Het beslag giet je in de diepe doppen die goed verwarmd zijn. Vervolgens draai je het vuur lager zodat de poffertjes binnenin goed kunnen garen. Aan het eind draai je het vuur weer lekker op, zodat de buitenkant perfect is en je het poffertje om kunt draaien.” 

Naast die uitgebreide cursus poffertjesbakken en het unieke poffertjesbeslag, kreeg Huiskamp ook allerlei spullen in bruikleen van Van der Schoot. “Hij is helemaal enthousiast. Hij wil ook graag dat dit slaagt. Daar krijgen wij erg veel energie van.” Halverwege vorige week werd de Eper Oud-Hollandsche Poffertjeskraam ingericht en afgelopen zaterdag ging het voor het eerst open. “Het luik ging om half 12 omhoog en direct toen stonden er al nieuwsgierige Epenaren te wachten. Ik heb doorgebakken tot een uurtje of 5 ‘s middags.” Hij verkocht honderden porties. “Het liep storm. Mooi om te zien? De mensen stonden netjes op afstand van elkaar te wachten op hun beurt.”

Naast poffertjes kon men ook warme chocolademelk en erwtensoep kopen. “Die snert maak ik zelf. Dat blijkt een mooie aanvulling, nu de dagen weer wat kouder worden. De erwtensoep is ook te koop in emmertjes van een liter.” De poffertjeskraam zorgde zaterdag voor veel gezelligheid in dit deel van Epe. “Het is een perfecte aanvulling op De Slimmerick. We gaan hier de komende tijd dus mee door.” De Eper Oud-Hollandsche Poffertjeskraam is van woensdag tot en met zaterdag geopend van 11.30 tot en met 16.00 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden