Grote fundraisingactie Red de Veluwe


Bewoners van de Veluwe zijn actief om politici en burgers goed te informeren over de gevolgen van de laagvliegroutes.
Bewoners van de Veluwe zijn actief om politici en burgers goed te informeren over de gevolgen van de laagvliegroutes. (Foto: Stichting Red de Veluwe)

Grote fundraisingactie Red de Veluwe

Regio - De komende weken kunnen inwoners van Heerde, Wapenveld, Veessen en Vorchten post verwachten van Stichting Red de Veluwe. Die bewonersgroep is namelijk op zoek naar mensen die de strijd tegen de laagvliegroutes van en naar Lelystad Airport willen steunen. 

Volgens de stichting is de opening van Lelystad Airport voor grote vliegtuigen nog steeds geen voldongen feit. Nog altijd kunnen bewoners voorkomen dat er laagvliegroutes boven de Noord-Veluwe komen.

Een groep van zeventien vrijwilligers van Red de Veluwe gaat de brieven bezorgen. Het doel is geld ophalen dat gebruikt wordt om laagvliegroutes over de Veluwe te voorkomen. “En om onze buurtgenoten te informeren over de gevolgen van Lelystad Airport. Het is raar maar waar: een vliegveld ver in de polder zorgt hier voor ellende op de Noord-Veluwe. Het belangrijkste is dat het nooit meer stil zal zijn tussen 6 en 23 uur. Stel je dat eens voor, dat wil toch niemand?”, aldus Jaap Kloosterziel van de Stichting.

Red de Veluwe heeft vrijwilligers in alle dorpen op de Noord-Veluwe. De stichting heeft de afgelopen drie jaar erg veel werk verzet in de vorm van onderzoek, voorlichting en politieke lobby. Vaak was in het nieuws dat de besluitvorming rond Lelystad Airport niet deugt en dat de luchthaven geen natuurvergunning heeft. Geen vergunning betekent dat de uitbreiding van de luchthaven (verhogen van de verkeerstoren, verlenging van de start- en landingsbaan, bouw van de terminal, aanleg van parkeerterreinen en meer) illegaal is!

Red de Veluwe wil de uitbreiding van de luchthaven stoppen. Toen acties en overleg met de autoriteiten en de luchthaven niet tot resultaat leidden, is ze een juridische procedure gestart. De stichting heeft samen met Natuurmonumenten, Geldersch Landschap en Kasteelen, andere belangenorganisaties en particulieren de minister van Landbouw gevraagd de werkzaamheden stil te leggen omdat het vliegveld geen natuurvergunning heeft. 

De minister heeft in haar uitspraak vastgesteld dat de luchthaven in strijd handelt met de Wet Natuurbescherming, maar treedt daar niet tegen op. Er zit niets anders op voor Red de Veluwe en haar medestanders dan beroep in te stellen.  Voor die procedure is geld nodig en daarom vraagt de Stichting de inwoners om een donatie.

Op de Noord-Veluwe verwacht Red de Veluwe de meeste overlast omdat de vliegtuigen hier doorstijgen. De fundraisingactie in de regio Epe is net met succes afgerond, net als in Hoog Soeren. Wageningen en andere regio’s zullen volgen. Kloosterziel: “We hebben ongeveer de helft van het benodigde bedrag voor de eerste procedure opgehaald. Het zou mooi zijn als Heerde, Wapenveld, Veessen, en Vorchten ons helpen met de andere helft. Dan kunnen we echt een vuist maken. En dat is nodig ook.“

De brieven worden tot 16 december bezorgd in deze regio. Wie geen brief ontvangt, kan ook terecht op http://www.stichtingreddeveluwe.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden