Deuren Melkmuseum in mei open


Een impressie van de museale units voor het nationaal melkmuseum in Erve IJzerman.
Een impressie van de museale units voor het nationaal melkmuseum in Erve IJzerman. (Foto: Tekst & Uitleg)

Deuren Melkmuseum in mei open

Wapenveld - “We gaan er vanuit dat we begin mei 2021 het Nederlands Melkmuseum openen. Dan kunnen we de bezoekers verrassen met prachtige presentaties van boeiende thema’s over Nederlands als zuivelland”. Dat zegt voorzitter Inez Pijnenburg van de stichting Erve IJzerman die met haar bestuursleden en projectleider Els Thijssen reikhalzend naar dat moment uitziet.

(door Jan Nitrauw)

De afgelopen jaren werd de realisering van de droom om in Wapenveld een museum van nationale betekenis te realiseren, nog wel eens op de proef gesteld. In 2019 konden de deuren niet open vanwege een restauratie, dit jaar gooide covid-19 roet in het eten.

“Vrijwilligers konden niet aan de slag, fysiek vergaderen werd geschrapt en we zijn nu eigenlijk ook door onze financiële buffer heen omdat er dit jaar geen inkomsten zijn. En het ergste van alles was dat ook enkele direct betrokkenen bij Erve IJzerman hard geraakt werden door corona.”, vertelt Pijnenburg.

Wat wel door kon gaan was de inhoudelijke uitwerking van de museale invulling. Daarmee kon in 2019 gestart nadat de provincie Gelderland 200.000 euro toekende voor het vervolgtraject. “Dat maakt het mogelijk om de basisinrichting van het melkmuseum onder leiding van projectleider Els Thijssen te realiseren. Dat werk heeft door de corona maatregelen ook wat vertraging opgelopen. Nu is vormgever Tekst & Uitleg aan de slag om een achttal museale units te bouwen die straks de blikvangers in het museum zijn en waar de geschiedenis van melk wordt gepresenteerd”, legt voorzitter Pijnenburg uit.

Er zijn nog wel enkele uitdagingen. “Het is nodig dat we geld bijeen brengen om de periode tot de opening te overbruggen, dat gaat toch al gauw om enkele duizenden euro’s.”

En de tweede uitdaging is om het vrijwilligerskorps verder uit te breiden nu de opening nabij is. “In 2018 hebben we al een bescheiden begin gehad met openstelling op zaterdag. Nu moeten we werken aan een bredere openstelling en hebben we ook mensen nodig voor nieuwe taken. Denk aan marketing, rondleidingen, de horeca, educatieve activiteiten en het begeleiden van spelletjes voor kinderen.”

Ook is er grote behoefte aan vrijwilligerscoördinator, een man of vrouw, die het reilen en zeilen van het museum bewaakt en de aanstuurt. “Een functie die een grote betrokkenheid vraagt maar ook erg leuk is en belangrijk voor het museum”, legt de voorzitter uit. Die uitziet naar het moment dat in mei 2021 de deuren open kunnen.

“Het zal voor ons echt een feest zijn om na de jarenlange voorbereidingen, de beperkingen van de afgelopen jaren en in het bijzonder de ingrijpende gevolgen van corona in mei de deuren van het Nederlands Melkmuseum echt open te gooien”, kijkt Pijnenburg vol vertrouwen voor uit.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden