‘Helpende handen’ in tandartspraktijk


<p>V.l.n.r. geportretteerd voor een glaskunstwerk: Andr&eacute; van de Craats (bewoner van Het Slath), Ben Bensink (bewoner van woonlocatie Weemekamp), tandarts Marjan van der Valk en Rob Zumker.</p>

V.l.n.r. geportretteerd voor een glaskunstwerk: André van de Craats (bewoner van Het Slath), Ben Bensink (bewoner van woonlocatie Weemekamp), tandarts Marjan van der Valk en Rob Zumker.

(Foto: Dennis Dekker)

‘Helpende handen’ in tandartspraktijk

Epe - De Tandartsenpraktijk Epe is sinds een paar maanden gevestigd in een prachtig pand aan de Hoofdstraat (135). In deze nieuwe ruimte zijn de praktijken van Erwin Sundahl en Marjan van der Valk samengevoegd. Om de wachtruimte van deze praktijk aan te kleden, bedacht men een wedstrijd. Maanden geleden verscheen er een oproep op de social media-pagina van de praktijk. “We riepen mensen op om een kunstzinnig idee in te dienen zodat we iets moois aan onze wand konden hangen. Daar kon men als kunstenaar 250 euro mee verdienen. Daarnaast hadden we twee goede doelen (de twee Eper woonzorglocaties Weemekamp en Het Slath) uitgezocht waaraan we eenzelfde bedrag wilden uitreiken.”

(door Dennis Dekker)

Een prachtig initiatief dat vorige week een zo mogelijk nog mooiere uitwerking had. Het winnende idee werd namelijk ingediend door Rob Zumker uit Oene. De Oenenaar werkte de afgelopen tijd aan een glaskunstwerk met de treffende titel ‘Helpende handen’. Hij vertelt: “Ik heb alle werknemers gevraagd om een omtrek te maken van hun eigen hand. Aan de hand daarvan heb ik achttien unieke handen van glas gemaakt. Die zijn gemonteerd op een ovalen constructie van glas (gemaakt door Glaslas uit Zenderen).”

Tijdens de officiële presentatie van het kunstwerk bleek echter dat Zumker zijn 250 euro niet hoefde. “Dat bedrag is dus in tweeën gedeeld en toegevoegd aan de bedragen die naar de Weemekamp en Het Slath gaan.” Met als resultaat dat André van der Craats (woonachtig bij Het Slath) en Bert Bensink (woonachtig bij woonlocatie Weemekamp) allebei namens de organisaties aanwezig waren om een cheque van 375 euro op te halen. Deze gelden worden besteed aan de twee locaties voor mensen met een lichamelijke beperking en/of niet-aangeboren hersenletsel waar Bert en André wonen. 

Erwin Sundahl en Marjan Van der Valk vinden het geweldig dat ze de beide locaties nu dus 375 euro kunnen geven. “We willen iedereen die de moeite heeft gedaan om ideeën voor de wachtruimte te bedenken hierbij heel hartelijk bedanken voor hun bijdrage. We hebben uiteindelijk gekozen voor het werk van Rob Zumker. Hij wilde speciaal voor ons een uniek glasobject maken. Onze helpende handen in een tandartspraktijk: dat idee begon meteen bij ons te leven.”

Vanwege corona wilde de nieuwe Tandartsenpraktijk Epe geen officieel moment hangen aan deze verhuizing naar een nieuw pand. “Daar hebben we dus ook geen ruchtbaarheid aan gegeven. We zijn gewoon aan de slag gegaan.” Een wachtkamer van een tandartspraktijk is voor veel mensen niet de meest prettige ruimte die er is, weten de tandartsen. “Daarom hebben we er veel aandacht aan besteed om die ruimte veel openheid mee te geven.” Naast enkele mooie designlampen en wat planten, werd er ook gekeken hoe de wanden ingevuld konden worden. “Eén muur had nog geen bestemming. Toen hebben we bedacht dat we daar een wedstrijd voor zouden organiseren.”

Rob Zumker was één van de personen die reageerde. “Zijn idee sprak ons erg aan. Hij heeft ons precies op de hoogte gehouden van het proces.” Zumker zelf vult aan: “Ik heb alle personeelsleden ook nog gevraagd naar hun favoriete kleuren. Met de omtrek van de handen en de kleuren ben ik aan de slag gegaan.” De kleurrijke handen van de achttien medewerkers voegen veel sfeer en vrolijkheid toe, zo reageerden vele bezoekers de afgelopen week al veelvuldig. “Dat is prachtig om te horen.”

Rob Zumker uit Oene vindt het leuk om als glaskunstenaar te werken. Al is het voor hem puur een hobbymatige bezigheid. “Ik heb in 2012 bij het Cultuurplein Noord Veluwe een workshop glass fusing gevolgd. Sindsdien vind ik het erg leuk om met glas bezig te zijn. Ik doe het voor mijn eigen plezier. Ik heb zelfs een oventje gekocht om wat grotere werken te kunnen maken.” Zijn achtertuin in Oene is inmiddels gevuld met eigen glaskunst.”

De achttien handen van Zumkers kunstwerk zijn zorgvuldig op metalen plaatjes geplakt. Ook heeft hij op een een tweetal plekken glazen kiezen toegevoegd. Van der Valk en Sundahl: “Die lijken heel erg op ons logo. Maar daarnaast zou het kunstwerk op deze manier makkelijk kunnen worden uitgebreid. Wanneer er extra personeelsleden bij ons komen werken, wordt de tand vervangen door een nieuwe unieke, kleurrijke helpende hand.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden