Foto:
Columns

Wandeling van de week

De afgelopen maanden heb ik meer gewandeld dan ooit. De coronacrisis zorgde er ook bij mij voor dat er meer tijd was om af en toe een ommetje te maken. Om het hoofd leeg te lopen. Vaak deed ik dat met mijn lief of zoon, af en toe alleen.

Inmiddels heb ik op deze manier zelfs een aantal interviews afgenomen. Al lopend, in straffe tred. Een inspirerende omgeving in het algemeen gecombineerd met een deugdelijk, degelijk contactmoment met een medeloper in het bijzonder. Het zorgt voor verfrissende gesprekken. Moet je niets opschrijven dan, zul je denken? Nou, dat valt reuze mee. Helemaal wanneer je met dat lege wandelhoofd direct achter de pc gaat zitten. De praktijk wijst uit dat ik me nog best veel herinner van wat mijn gesprekspartner in dat uurtje daarvoor allemaal vertelde. Inspiratie groeit en bloeit. Ratelende toetsenbordaanslagen weerkaatsen schel tussen de kantoormuren. En woorden smelten gemakkelijk samen tot zinnen. Ik heb wel eens vaker geschreven dat ik een mooi vak heb als schrijver, maar het moet gezegd: de wandelgesprekjes hebben een extra dimensie aan mijn werk toegevoegd. En dat allemaal dankzij die vervelende coronatijd. Natuurlijk mis ik ook veel aspecten van die veilige, vertrouwde pré-coronatijd. De interessante gesprekken die je voert in een huiskamer vol verjaardagsvisite. De unieke onderwerpen, onderscheidende meningen of grappige verhalen tijdens feestjes. De omhelzingen van familie en vrienden. De inspirerende vakanties naar het buitenland. Ik mis het echt, maar we zijn er nog lang niet, verwacht ik. Daarom is het belangrijk dat je er wat van probeert te maken. Dat je kansen ziet, dat je omdenkt.

Neem de zanger/componist Tim Knol. Zijn succesvolle carrière dreigde net als bij zo veel creatievelingen in de culturele sector, volledig op te drogen. Maanden geen optredens meer, maanden geen werk meer: dat zorgt voor een enorme omzetderving. Als je muziek maken het mooiste vindt wat er is, dan moet je daar toch wat mee. Nietwaar? Tim Knol was toevalligerwijs al gaan wandelen. In eerste instantie puur vanwege het gezondheidsaspect. Hij verbeterde z’n levensstijl en ging daarnaast bewegen. Maar begin dit jaar zorgde het wegvallen van zijn werk er voor dat er nog meer tijd was om te wandelen. Dagelijks ging hij urenlang de paden op en de lanen in. ‘Het zit in mij om niet te lang bij de pakken neer te zitten. Daarbij vind ik het leuk om nieuwe dingen te bedenken’, meldde hij een paar maanden geleden in dagblad Trouw. Met een fris wandelhoofd kwam hij tot mooie gedachtes! Wát zou er kunnen gebeuren wanneer hij zijn werk zou combineren met die wandelingen? De afgelopen zomer was De Wandelclub geboren. De artiest nam andere wandelaars mee naar de mooiste plekken van het land. Uiteindelijk verraste hij die deelnemers iedere keer op een intieme openluchtvoorstelling. Het bleek voor hem een nieuw bedrijfsconcept. Waar een leeg wandelhoofd al niet toe kan leiden.

Na een zeer inspirerend blokje om, combineerde mijn eigen frisse wandelhoofd mijn situatie met die van Tim. Daarom ga ik per direct een nieuwe rubriek beginnen genaamd ‘Wandeling van de week’. Hierbij nodig ik iedereen uit die een interessant bedrijf, een nieuwswaardig onderwerp of een onderscheidende mening heeft. Loop jij een uurtje met me mee? Dan schrijf ik er een verhaal over.

Dennis Dekker

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden