<p>Jouke Reitsma (l) bij de uitreiking door Kees van Boven (m) van het jubileumboek aan directeur Tim Slager. Emiel de Goeijen kijkt toe.</p><p><br></p>

Jouke Reitsma (l) bij de uitreiking door Kees van Boven (m) van het jubileumboek aan directeur Tim Slager. Emiel de Goeijen kijkt toe.


(Foto:Henk Osinga )

Plakboek tante Jo bron jubileumboek over ‘Vacantieoord De Koerberg’

Heerde - “Lies moest Kees elke keer weer tot rust manen, zijn energie is onstuitbaar”, verklapte uitgever Henk Osinga. Wat voor Kees van Boven begon met het plakboek van tante Jo Reitsma mondde uit in tientallen dikke mappen met foto’s en documenten. Na eindeloos schiften en schrappen, werd het resultaat vorige week gepresenteerd: een tweehonderd pagina’s tellend boek over ‘Vacantieoord De Koerberg’.

(door Jan Nitrauw)

Het is minstens opmerkelijk dat het boek er is gekomen door de inspanningen van Kees. “Op school had ik een gruwelijke hekel aan geschiedenis”, vertelt hij tijdens de presentatie. Dat wordt anders als hij in 2002 na een scheiding in Heerde terecht komt. “Ik ontmoette mijn huidige vrouw Lies die in een chalet op De Koerberg woonde. Vreemd genoeg kreeg ik in Heerde al snel belangstelling voor de vele boerderij-, veld- en streeknamen en las de boeken van Dirk Otten hierover”.

Aangestoken door de interessante verhalen, dook hij zelf in de geschiedenis van de boerderij ‘Prinsenhof waar zijn paarden stonden gestald. Nadat hij in 2016 stopte met zijn werk, begon hij met het verzamelen van alles wat met De Koerberg te maken had, tot de suikerzakjes toe. Uren bracht hij door in het Streekarchief in Epe en bij de Heerder Historische Vereniging in Villa Jacoba. “Ze hadden er altijd koffie”, is Kees nog steeds enthousiast over die bezoeken. In Villa Jacoba leerde hij ook uitgever Henk Osinga kennen en tussen schrijven en uitgever ontstond een vertrouwensband.

De basis voor de speurtocht werd het plakboek dat tante Jo Reitsma-Rook meteen vanaf 1950 heeft bijgehouden. Dat kreeg hij van Sjouke Reitsma (86) die bij de presentatie aanwezig was.”Sjouke werd de spil in alle verhalen, een geweldige bron”, aldus Kees van Boven. Het plakboek en de archieven onthullen de komst in 1950 van de broers Reitsma naar Heerde. Zij bouwen er een karakteristiek hoofdgebouw en twaalf bungalows en delen het terrein in voor kampeerders met een heren-, dames- en familiekamp, een toiletgebouw en in de zandafgraving een kampvuurkuil.

Boeiend ook dat Kees in de historie van het gebied duikt, ontstaan door het afgraven van zand en grind. De honderden foto’s geven een beeld van het vakantieoord waar tienduizenden gasten in de loop der jaren genieten van een verblijf op de Veluwe. In 2004 treft De Koerberg een grote ramp: het hoofdgebouw brandt tot de grond toe af.

In 2010 wordt het Heerder vakantieoord aangekocht door de Molecaten Group. Directeur Tim Slager heeft van harte meegewerkt aan de realisering van de jubileumuitgave. “Iedereen weet altijd geweldige verhalen te vertellen over zijn of haar vakantie. Maar de herinneringen vervagen. De samenwerking tussen Kees en Henk heeft tot een prachtige uitgave geleid waar ik ongelooflijk blij mee ben”.

Het boek is te koop op bij de TIP Wereldwinkel in Heerde, TIP Boekhandel Shalom in Wapenveld, in de boekhandel en uiteraard bij de receptie van Molencaten park De Koerberg.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden