Raadslid Erwin Kwakkel (D66): ‘Hattem is een heerlijke stad’


<p>&#39;Binnen de stadsmuren zijn tal van plekken waar de tijd lijkt stil te staan en je even op adem kunt komen.&#39; (Foto: Willem Gunneman)</p>

'Binnen de stadsmuren zijn tal van plekken waar de tijd lijkt stil te staan en je even op adem kunt komen.' (Foto: Willem Gunneman)

(Foto: Willem Gunneman)

Raadslid Erwin Kwakkel (D66): ‘Hattem is een heerlijke stad’

Hattem - De naam Kwakkel is onlosmakelijk verbonden met Hattem. Jaren achtereen runden Erwin’s grootouders een supermarkt op de hoek van de Hilsdijk en de Hendrikjesweg. De winkel is inmiddels een woonhuis, maar staat nog altijd gegrift in het collectieve geheugen. “Ik kwam er vaak als kind. Nog altijd hoor ik met regelmaat verhalen en anekdotes. Veel oudere Hattemers deden er vroeger de dagelijkse boodschappen.”

(door Willem Gunneman)

De eerste twee jaar van zijn jonge leven woonde Erwin in de Zwolse wijk Aa-landen.

“Mijn ouders wilden niets liever dan terug naar Hattem. Ik ben ze nog altijd dankbaar. Hattem is een heerlijke stad. Het voelt goed dat ik nu, als raadslid, iets kan betekenen voor de leefbaarheid. Dat ik een rol kan spelen bij de besluitvorming rond bijvoorbeeld de woonzorgzone en nieuwbouwplannen. Als raadslid kun je het nooit iedereen naar de zin maken. Luisteren kan wel. Het helpt je bij het komen tot een weloverwogen besluit. Een besluit dat je vaak neemt voor jaren. Daar moet je goed over nadenken. Ik zie dat als een van de grootste verantwoordelijkheden.”

“Luisteren is één van de belangrijkste kwaliteiten. Ik ben dan ook een groot voorstander van een jongerenraad. De beslissingen die wij nu nemen zijn bepalend voor hun toekomst. Een jongerenraad is een waardevol klankbord en is van grote waarde voor de besluitvorming. Ik juich een jongerenraad dan ook van harte toe.”

“Niet alleen met het oog op de besluitvorming maar ook waar het gaat om nieuwe raadsleden. De interesse onder jongeren voor de politiek neemt af. Laat staan dat ze actief betrokken zijn bij een politieke partij. Dat maakt het vinden van nieuwe jonge raadsleden moeilijk. Bovendien kost het tijd.”

Erwin geniet van het raadslidmaatschap. “Al heb ook ik keuzes moeten maken. Ik was actief binnen Heemkunde. Dat bleek echter niet te combineren. De interesse voor de historie is echter gebleven. Een interesse die ik deel met Bertus van ‘t Holt, commissielid binnen de fractie en betrokken bij zowel Heemkunde als het Voermanmuseum. Tussen de beleidsnota’s door praten we met regelmaat over Hattem’s rijke geschiedenis en de vele monumenten.”

“Overdag ben ik werkzaam binnen defensie. Rust vind ik ‘s avonds tijdens het gamen. Heerlijk om de zinnen te verzetten en in een adventuregame te duiken. Games met fascinerende verhaallijnen die je uitdagen en voortdurend triggeren. Ver van politiek en de hectiek van alledag. Ook Hattem biedt rust. Binnen de stadsmuren zijn tal van plekken waar de tijd lijkt stil te staan en je even op adem kunt komen. “

Samen lopen we naar de aloude Verkentoren met op de achtergrond het statige Hooge Huys. “Dit is zo’n plek”, vervolgt Erwin. Ik maak de foto met in de verte het geluid van vogels en een enkele auto. ‘Klik!’: De tijd staat hoorbaar stil.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden