<p>Werk van Daniel Douglas tijdens de tentoonstelling &lsquo;Nieuw Licht&rsquo; (Foto: Voerman Museum Hattem)</p>

Werk van Daniel Douglas tijdens de tentoonstelling ‘Nieuw Licht’ (Foto: Voerman Museum Hattem)

(Foto: )
Kunst & Cultuur

Voerman Museum Hattem kijkt terug op turbulent jaar

Hattem - En weer zijn de lichten uit in het Voerman Museum Hattem. Nu de derde sluiting van dit jaar is begonnen, kijkt het museum terug op een turbulent 2020.

Het Voerman Museum Hattem stond begin 2020 voor een veelbelovend jaar. De tentoonstelling ‘In Vervoering van Voerman’ rond het oeuvre van Jan Voerman senior was een paar weken eerder gestart, samen met de presentatie van het gelijknamige boek.

De bezoekers kwamen graag kijken. En na ‘In Vervoering…’ zou het museum de tentoonstelling ‘Nieuw Licht’ ‘presenteren, met een hoofdrol voor de Zwolse kunstenaar Daniel Douglas in combinatie met werken van Jan Voerman junior. Voor Douglas is Voerman junior een bron van inspiratie.

Het museum konden de vaste museumcollectie verrijken met twee werken van Jan Voerman senior. Aan het begin van het jaar kreeg het museum ‘De Schoenlappers’ in bruikleen. Onder meer dankzij een crowdfunding-actie volgde later dit jaar Voerman seniors’ ‘Armoede’.

En er was meer te doen. Zo werd een begin gemaakt met het opnieuw inrichten van de binnenplaats achter het museum en de plannen voor een naamswijziging tot Voerman Stadsmuseum Hattem werden verder uitgewerkt. In de Hattemzaal werd een nieuwe expositiewand geopend, mede dankzij ondersteuning van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation. Na een collectie bijzondere schetsen van Jan Voerman senior is op deze plek nu een tentoonstelling in tekst en beeld over de geschiedenis van het Voerman Museum Hattem.

Het museum kwam half maart juist op stoom met de voorbereidingen voor ‘Nieuw Licht’, toen de coronacrisis toesloeg. De deuren moesten dicht en het museum kon ‘Nieuw Licht’ pas in juni aan het publiek laten zien. Het museum werd omgetoverd tot ‘coronaproof’ terrein vol ‘anderhalve meter-maatregelen’. Geel-zwarte stroken tape op de vloer, desinfectiegel bij de entree, verplicht vooraf reserveren met tijdsloten en een beperkt aantal bezoekers tegelijk binnen.

Zo kon het publiek een veilig bezoek komen. Maar ondanks alle goede voorzorgen moeten de Nederlandse musea in november opnieuw twee weken dicht. En alweer de derde sluiting tot en met 19 januari 2021 is intussen een feit. Het Voerman Museum Hattem zet dan maar een punt achter dit woelige jaar en richt voorzichtig hoopvol de blik op 2021.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers. Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97

www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden