Foto:
aangeboden door patience.nl

Wist je dat je Patience ook in het echt kunt spelen? Lees hier hoe!

Oorspronkelijk was Patience een spel dat mensen uitsluitend in het echt speelden. Door de populariteit van de versie die je op elke Windows computer kon terugvinden, zijn velen vergeten hoe je dit precies doet. Daarom helpen we je graag om de regels van opstelling even op te frissen.

Een nieuw spel starten

Het is niet zo simpel als op een knop drukken en alle kaarten zijn willekeurig uitgedeeld en perfect symmetrisch opgesteld. Neen, wanneer je in het echt speelt zul je de kaarten zelf moeten delen. Wel heb je het genoegen om met fysieke kaarten te werken, wat deugd kan doen na al dat virtuele gedoe.

Dit zijn de stappen die je moet doorlopen voor een perfecte Patience opstelling:


  • Neem een enkele boek kaarten en kijk even na dat hij volledig is.
  • Schud de kaarten goed door elkaar. De beste manier is door de kaarten als hoop op tafel dooreen te steken, wat ook wel eens een kiddy-shuffle genoemd wordt.
  • Deel een eerste rij van zegen kaarten. (Nu heb je twee mogelijkheden. Of je draait meteen de eerste kaart in elke rij open, of je deelt alle kaarten gedekt om ze straks open te leggen.)
  • Deel hierna zes kaarten op de eerder gelegde kaarten. Sla hierbij de eerste kaart over.
  • Herhaal dit tot je zeven stapels van oplopend aantal kaarten hebt. De eerste stapel heeft één kaart en de laatste zeven. (Dit is het moment waarop alle bovenste kaarten omgedraaid mogen worden, als je dit nog niet gedaan hebt)
  • Leg de overige kaarten links of rechts boven het speelveld.


Proficiat, nu ben je klaar om een spel Patience in het echt te beginnen.

Waarom Patience online spelen?

Er zijn tal van knelpunten die veel spelers hebben over Patience in het echt spelen. Zo is het bijvoorbeeld moeizaam om grote stapels te verplaatsen. Je kunt de kaarten een voor een op handen nemen om ze dan weer neer te leggen, wat een tijdrovende onderneming is, of je kunt proberen om de reeks in zijn geheel te verleggen, wat gemakkelijk fout kan lopen.

Ook heb je geen toegang tot de krachtigste functie van het online spelen, de undo-knop. Door zetten ongedaan te maken, kun je elk spel ten volste spelen en alle mogelijkheden uitproberen om toch te kunnen winnen.

Natuurlijk is het digitaal ook gemakkelijker om een spel te starten en te beëindigen. Wanneer je op start klikt, liggen alle kaarten meteen geheel willekeurig voor je klaar. En zodra alle kaarten op volgorde in het speelveld liggen, wordt het automatisch afgehandeld.

Daarom hebben wij bij patience.nl een versie gemaakt die het beste uit de twee werelden samenbrengt. Je kunt een traditioneel spel Patience spelen, door de undo-knop uit te schakelen, maar toch met alle voordelen van een digitaal spel. Ook komen er binnenkort andere varianten van Solitaire kaartspelen, zoals FreeCell en Tri Peaks bij voor nog meer uren van plezier.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden