Kerstmusical verwordt tot filmproject


<p>De deelnemers aan de Kinderkerk van de Grote Kerk in Epe zijn de afgelopen adventsperiode druk bezig geweest om een kerstfilm op te nemen. Die wordt 24 december vertoond via kerkdienstgemist.nl.&nbsp;</p>

De deelnemers aan de Kinderkerk van de Grote Kerk in Epe zijn de afgelopen adventsperiode druk bezig geweest om een kerstfilm op te nemen. Die wordt 24 december vertoond via kerkdienstgemist.nl. 

(Foto: )

Kerstmusical verwordt tot filmproject

Epe - De deelnemers van de Kinderkerk die bij de Grote Kerk in Epe hoort, waren andere jaren altijd erg druk met de musical die ze tijdens de kerstavonddienst op 24 december moesten uitvoeren. Vanwege de coronamaatregelen hadden de begeleiders in oktober bedacht om te gaan werken aan een bijzonder alternatief. Een eigen gemaakte kerstfilm. Die gaat donderdagavond (24 december) in première.

(door Dennis Dekker)

Cindy van Norel is al jaren één van de begeleidsters van deze enthousiaste groep kinderen. Ze vertelt met passie over dit vrijwilligerswerk. “Ik ben er wel eens een periode tussenuit geweest, maar ik doe dit zeker al 25 jaar met erg veel plezier. Ik heb zelf geen kinderen, maar het is geweldig om hen op een laagdrempelige manier iets bij te brengen over bijvoorbeeld bijbelverhalen.” Maar het hoeft natuurlijk niet allemaal om de kerk te draaien. “Soms zijn we ook samen aan het koken of aan het knutselen.” Ze doet dat overigens niet alleen, haast ze er bescheiden aan toe te voegen. Naast Cindy zijn haar zus Monique Scholten en Marjan Rikken en Drea Mulder hier ook bij betrokken. “Zij moeten ook even met naam en toenaam genoemd worden.”

Iedere tweede en vierde zondag van de maand vindt er bij de Grote Kerk in Epe een dergelijke Kinderkerkdienst plaats. Deze nieuwerwetse zondagsschool is gericht op de leeftijdsgroep van vijf tot twaalf jaar. Cindy: “Heb je kinderen in deze leeftijd? Meld ze vooral bij ons aan. Dat kan via www.grotekerkepe.nl. We zouden het erg leuk vinden dat deze groep weer wat groter wordt.”

Er worden extra activiteiten bedacht tijdens Pasen en Pinksteren. En deze adventsperiode wordt normaal gesproken gebruikt om de groep Eper kinderkerkkinderen een musical te laten instuderen. “Die voeren ze dan uit tijdens de kerkdienst op kerstavond (24 december). Maar omdat er vanwege corona allerlei uitdagingen waren, hebben we in oktober besloten om die musical niet te doen. We wisten niet eens hoeveel mensen er überhaupt de kerk in mochten rondom kerst.” Al snel ontstond er een alternatief idee: een kerstfilm. Sindsdien is de groep kinderen meerdere malen samengekomen. Eerst om te brainstormen, later om te filmen.

De allereerste bijeenkomst was erg leuk, vertelt Cindy. “Toen hebben we verteld dat we een film wilden maken. Dat we het kerstverhaal in deze tijd wilden laten afspelen. We hebben de kinderen vervolgens gevraagd om zelf mee te denken over het verhaal. Het thema? Wat als Jezus geboren zou zijn in 2020? Zou de blijde boodschap in 2020 ook door een engel gebracht worden? Werd hij wel in een stal geboren? Mogen er mensen op kraamvisite komen bij Jezus? Werd er mirre, wierrook en goud gegeven? Over deze onderwerpen hebben wij tijdens de adventsperiode meerdere keren met de kinderen van de kinderkerk gesproken.” 

De kinderen kwamen zelf met leuke ideeën, vertelt Cindy. “In ons nieuwe kerstverhaal zitten er sowieso mondkapjes. In 2020 hoefden ze niet te reizen te voet, maar namen Jozef en Maria gewoon de bus. Dan waren er geen overnachtingen nodig in een stal, maar kon het echtpaar slapen in een bed and breakfast. En de drie wijzen uit het oosten? Die waren vervangen door een student van een universiteit, door een medewerker van een bank omdat die veel over geld en rijkdom weet en door een vrachtwagenchauffeur omdat die wereldwijs zijn.” Zo maar een reeks extra inzichten waar de vier begeleiders mee aan de slag gingen. Er werd een verhaal uitgewerkt en de opnames konden beginnen. Tijdens de adventszondagen is er volop gefilmd. Wat de kinderen ook bedachten? In 2020 moet een film ook onderbroken worden door reclames. lacht Cindy. “Daarom hebben ze ook nog enkele filmpjes gemaakt over de beste handgel en over mondkapjes.”

De laatste loodjes wegen het zwaarst. De afgelopen dagen was Marjan Rikken zeer druk om de film te editen. “Ze heeft ook nog enkele kerstliedjes tussengevoegd.” Het was een hele kluif, maar ook zeer leuk om te doen. Deze kerstfilm zorgt er een beetje voor dat het jaar 2020 een uniek document meegekregen heeft, vindt Cindy. “Wij denken hiermee een superleuke oplossing bedacht te hebben om te ontkomen aan de coronabeperkingen. We hopen dus dat er zoveel mogelijk mensen zullen gaan kijken.” De film (inclusief enkele ludieke bloopers) is morgen (donderdag 24 december, red.) te zien vanaf 19.00 uur via de site www.kerkdienstgemist.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden