Hans van Ark gaat 'dienen an de diek'


Ds. Hans van Ark kijkt vanaf de terp uit over de landerijen van Vorchten.
Ds. Hans van Ark kijkt vanaf de terp uit over de landerijen van Vorchten. (Foto: Jan Nitrauw )

Hans van Ark gaat 'dienen an de diek'

Vorchten - Jongens en meiden uit Wapenveld werkten vroeger bij de boeren langs de IJssel onder het motto ‘dienen an de diek’. Dominee Hans van Ark treedt in hun voetsporen door dienaar te worden van de Hervormde gemeente van Vorchten. Zo wordt een predikant genoemd: V.D.M. ofwel Verbi Divini Minster, dienaar van het Goddelijke woord’. “Vorchten heeft geen supermarkt en geen school maar wel een kerk en een vitale gemeente met relatief veel jonge gezinnen en veel levendigheid. Het is prachtig om hier aan de slag te gaan”, zegt Hans.

(door Jan Nitrauw)

De zoon van beschuitfabrikant uit Heerde komt zo op het einde van zijn loopbaan die hem naar alle delen van de wereld bracht, terecht op een bijzondere plek waar al zo’n 900 jaar een kerk staat, gebouwd op een terp om het Godshuis te beschermen tegen het water van de IJssel dat door ziedende noordwesterstormen hoog opgejaagd kon worden.

“Als kind leerde ik in de fabriek hard werken, met m’n handen, want met je handen werken, da’s pas werken! ‘s Morgens om vier uur begon het werk al in de deegmakerij. Omdat ik wel aardig kon leren, ging ik naar het Christelijke gymnasium in Zwolle gevolgd door rechten en economie in Groningen, in beide afgestudeerd. Ik werd directeur van de landelijke Jeugd en Jongerenorganisatie Scouting Nederland, toen nog de padvinderij genoemd”, vertelt Hans.

Naast dat werk studeerde hij theologie in Utrecht wat er toe leidde dat hij 1999 bevestigd kon worden als predikant van de Pauluskerk in Wezep. Zijn vader gaf hem toen een bordje dat nog steeds op zijn studeerkamer staat: “Een mens leeft niet van brood alleen.”

De aanpak van Hans in Wezep sloeg aan, de Pauluskerk groeide in een paar jaar tijd met 600 leden. “Ik werd daarom gevraagd voor de landelijke PKN te komen werken en het Missionaire werk op te zetten. We stichtten meer dan 100 zogenaamde Protestantse Pioniersplekken (nieuwe geloofsgemeenschappen, gericht op buitenkerkelijken). Het nieuwe missionaire werk van de PKN kwam duidelijk op het goede moment, we ontmoetten veel enthousiasme en respons bij de plaatselijke gemeenten tijdens de zogenaamde missionaire rondes. We voelden ons gedreven door de opdracht van Christus zelf ‘Ga dan heen en maakt alle volken tot Mijn getuigen’.”

Na afscheid van de landelijke organisatie PKN wilde Hans, wonend in Wapenveld, graag terug naar een plaatselijke gemeente. En zo kon het gebeuren dat hij door de dr. Wilbert van Iperen werd verbonden aan de Hervormde Gemeente van Vorchten. Waarna Hans werd toegezongen onder begeleiding van zijn vrouw Jenny van Ark op piano. De intredetekst kwam uit de lofzang van Maria: ‘Mijn ziel maakt groot de Heer!’, Het voelt voor Hans als thuiskomen: “Terug naar je eigen grond. Ik hoop mij in uw midden als Veluwse jongen weer snel thuis te voelen. Om samen de Heer groot te maken”, liet Hans zijn nieuwe gemeente weten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden