Kijken naar het werk van Jan Voerman senior. In de Voerman senior-zaal is een rijk aanbod te vinden. (Foto: Voerman Museum Hattem)
Kijken naar het werk van Jan Voerman senior. In de Voerman senior-zaal is een rijk aanbod te vinden. (Foto: Voerman Museum Hattem) (Foto: )
Kunst & Cultuur

Museum bruist van plannen voor 2021

Door de lockdown begint het nieuwe jaar met een donker Voerman Museum Hattem, maar schijn bedriegt. Want in de tentoonstellingszalen mag het licht de komende weken dan nog uit zijn, voor het nieuwe jaar bruist het in ons museum van de plannen.

Hattem - Het Voerman Museum Hattem werd in 2020 drie keer getroffen door een sluiting, maar kan wel tegen een stootje en met 2021 breekt een nieuw begin aan. Het museum hoopt na de jaarlijkse winterstop op dinsdag 2 februari te heropenen. Dan zijn er gelijk twee nieuwe tentoonstellingen.

Allereerst is daar ‘Tour d’ Europe langs ideaalsteden in de late Middeleeuwen. Deze expositie voert ons mee naar het Hattem van de dertiende eeuw. En nog vier Europese steden staan centraal: het Franse Monflanquin, de Poolse stad Torun, Cadernarfon in Wales en het Italiaanse San Giovanni Valdarno. De tentoonstelling is samengesteld door stedenbouwkundige Jan Brouwer, die er sinds 2016 diverse keren mee exposeerde. In Hattem is deze tentoonstelling tot 31 mei te zien.

Begin februari tot eind mei presenteren wij eveneens de tentoonstelling ‘René Kinket boeiend verteller’. Kunstschilder en vrijwilliger voor het Voerman Museum Hattem René Kinket overleed plotseling in mei 2020. Hij heeft de afgelopen jaren zeer veel voor het museum betekend en met trots brengen wij deze expositie, die een overzicht biedt van zijn gevarieerde werk.

Voor komende zomer staat een tentoonstelling gepland in het teken van de IJsselbiennale. Verder wordt er voor een tentoonstelling samengewerkt met Peter Voerman, achterkleinzoon van Jan Voerman senior. Die schrijft een boek over de familiegeschiedenis van de Voermannen en andere families.

En er gebeurt van alles achter de schermen. Zo hopen wij binnenkort enkele nieuwe aanwinsten in onze collectie te presenteren. Verder is de herinrichting van de binnenplaats achter het museum tot een beeldentuin in volle gang. Ook heeft het museum besloten de naam te wijzigen in Voerman Stadsmuseum Hattem. Die nieuwe naam wordt in de loop van 2021 ook voor de buitenwereld ‘uitgerold’. In de Zicht op Hattem-zaal is sinds december de tentoonstelling ‘Van Oudheidkamer (1949) tot Voerman Stadsmuseum Hattem (2021)’ te bekijken. Die blikt terug op de geschiedenis én vooruit naar de toekomst van het museum. Er staat veel te gebeuren en we hopen dat u snel kunt komen kijken.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97

www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten