Herman wil ‘de Oliebol’ overdragen


<p>Herman Bijsterbosch (links) in actie op de Padd&#39;ndag met zijn maatje Gerrit Marissen</p>

Herman Bijsterbosch (links) in actie op de Padd'ndag met zijn maatje Gerrit Marissen

(Foto: )

Herman wil ‘de Oliebol’ overdragen

Wapenveld - “Het mooist zou zijn als ik de caravan, de deegmachine en de hele mikmak over zou kunnen dragen. Maar tot nu toe heb ik niemand kunnen vinden”, zegt Herman Bijsterbosch (68). Die ook wat extra’s heeft voor iemand die door wil: “Het geheime recept van mijn oliebollen krijgt hij of zij erbij”, beloofd de eigenaar van ‘de Oliebol’.

(door Jan Nitrauw)

Deze week staat hij samen met zijn vrouw Greet, vaste hulp Gerrit Marissen en familieleden met de mobiele oliebollenbakkerij op het W.H. van de Pollplein in Wapenveld: dinsdag, woensdag en donderdag. Dit jaar zelfs voor het eerst met hulp van kleindochter Marit. En toch staat voor Herman het besluit vast: donderdag 31 december bakt hij zijn laatste oliebollen. “Het is mooi geweest. De leeftijd gaat meespelen en ook mijn vaste teamleden worden ouder. Fysiek wordt het steeds moeilijker op te brengen.”

Herman heeft inmiddels een lange loopbaan als bakker achter de rug. Hij maakte kennis met het vak in de bakkerij van zijn vader G.W. Bijsterbosch aan de Stationsstraat in Heerde. Nadat zijn vader stopte, trad Herman in dienst bij bakkerij Frank Docter in Wapenveld. “Maar Frank bakte vreemd genoeg geen oliebollen, dat vond ie helemaal niks. Samen met mijn vader zijn we toen oliebollen gaan bakken in Wapenveld”, weet Herman nog.

Herman nam in 1988 afscheid van Frank Docter en ging werken bij Bolletje in Heerde. De oliebollen lieten hem niet los, wat volgde was het bakken in de schuur, samen met buurman Dirk Boeve. “Oliebollen bakken, borreltje erbij, de halve buurt op de stoep. Heel gezellig allemaal”, lacht Herman bij deze herinneringen.

De vraag naar oliebollen groeide snel, wat mee hielp was dat Herman dankzij collega Pieter Hamming bij Bolletje en eigen recept kon ontwikkelen. Wat ook mee hielp was dat hij in Evert de Graaf uit Oene leerde kennen bij Bolletje. Die had in Oene nog een eigen bakkerij. De deal was snel gemaakt: deeg maken en bakken in Oene, verkoop in Wapenveld. “Die samenwerking met Evert was geweldig, daar kon je uit de voeten”, legt Herman uit.

Het leidde tot de inschrijving van ‘de Oliebol’ in 1988 bij de Kamer van Koophandel. Naast de verkoop rond oud en nieuw, kwam de medewerking aan tal van oliebollenacties. Eerst door toedoen van zijn vrouw Greet voor de vrouwenvereniging Hanna in Wapenveld, later in de hele regio. En na de aanschaf en ombouw van een caravan kon er mobiel gebakken worden.

‘De Oliebol’ verscheen bij tal van evenementen, op kerstmarkten en bij acties voor bijvoorbeeld de Grote Kerk in Epe of voor Alp d’HuZes, jaarlijks bakken Herman en zijn team tienduizenden oliebollen. “Variërend van twee tot wel zes, zevenduizend oliebollen per actie. En allemaal handmatig”, benadrukt Herman. Zijn besluit om te stoppen is definitief. “Ik zal het missen, vooral de gezelligheid maar het is mooi geweest”, zegt Herman vol overtuiging.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden