Havisten brengen lichtjes bij ouderen


<p>Rens Kasteel, Thomas Alberts, Jelmer Haisma bieden kaarsen aan aan mevr. Berghorst. Inzetfoto: Bastiaan van Schoonhoven en Stan ten Have.&nbsp;</p>

Rens Kasteel, Thomas Alberts, Jelmer Haisma bieden kaarsen aan aan mevr. Berghorst. Inzetfoto: Bastiaan van Schoonhoven en Stan ten Have. 

(Foto: Dennis Dekker)

Havisten brengen lichtjes bij ouderen

Epe / Heerde - Rens Kasteel, Thomas Alberts, Jelmer Haisma, Bastiaan van Schoonhoven, Stan ten Have en Thom Veerbeek zitten in havo 4 op de Noordgouw in Heerde. De leerlingen waren onlangs op zoek naar een passende maatschappelijke stage. Via Arnolde Spierenburg van de Stichting Present kwamen ze in aanraking met het initiatief ‘Niet Alleen’ van de Evangelische Omroep. Eén van de acties was het uitdelen van kaarsjes. Het zestal ging aan de slag en bracht de afgelopen week ruim driehonderd kaarsjes rond in de gemeentes Epe en Heerde.

(door Dennis Dekker)

‘Niet Alleen’ is samen met vier andere maatschappelijke organisaties (naast de EO zijn dat Stichting Present, Humanitas, De Zonnebloem en de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk) de campagne #eenkleingebaar gestart. Er konden onder meer kaarsjes uitgedeeld worden. “Velen in Nederland hebben deze dagen extra warmte en lichtjes verspreid”, aldus Arnolde Spierenburg. “Zo ook dit zestal havisten. Ze schreven zich in voor deze bijzondere maatschappelijke stage.”

De maatschappelijke stage in leerjaar 4 van havo (en atheneum) heeft bij De Noordgouw tot doel om leerlingen bewust te maken van de bijdrage die zij als vrijwilliger kunnen leveren aan de maatschappij. Deze campagne #eenkleingebaar bleek goed bij de zes jongeren te passen. Spierenburg: “Een kaarsje als symbool van hoop en licht; daar wordt iedereen blij van in deze donkere dagen.” De wikkels voor de kaarsen werden aangevraagd en Stichting Present financierde de kaarsen via het Rabofonds. Deze maatschappelijke stage was geboren. “We hebben de driehonderd kaarsen beplakt met de wikkels en hebben ze bezorgd op allerlei plekken in de gemeentes Epe en Heerde”, aldus het zestal.

Diverse verpleeg- en verzorgingstehuizen werden door de jongeren zelf uitgekozen en vervolgens bezocht. Ook diverse appartementen waar veelal ouderen wonen, werden niet overgeslagen. Op het moment dat de foto bij dit artikel gemaakt werd bijvoorbeeld, waren vijf van de zes jongeren (Thom Veerbeek was helaas afwezig, red.) bij de Stationsstaete in Heerde. Alle bewoners van dit appartementencomplex kregen een kaarsje uitgereikt. Mevrouw Berghorst, één van de bewoners aldaar, was blij verrast. “Geweldig dat deze jongens dit doen. Erg lief.”

Arnolde Spierenburg vult aan: “Juist in deze tijd voelen veel mensen zich somber of eenzaam. Door het coronavirus duiken er ineens allerlei extra problemen op in de samenleving. Ik vind het geweldig om te zien dat deze jongens aan oudere mensen laten zien dat ze er niet alleen voor staan. Dat maakt deze maatschappelijke stage wat mij betreft erg bijzonder.” Daar denken de jongeren zelf overigens ook zo over. “Kaarsen uitdelen aan oudere mensen die het moeilijk hebben? Het was heel leuk en leerzaam om te doen. Eenzame ouderen hebben juist in deze donkere tijd wat extra licht nodig.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden