Foto:
Columns

Collectief

De C. Het jaar 2020 draaide om de C.

Niet de C van Celsius wanneer je samen op vakantie gaat en de warmte opzoekt. Of de C van Celsius wanneer je toch nog even met z’n allen de kou trotseert en die imposante zwarte skipiste trotseert.

Niet de C van die Citytrip naar New York of Parijs. Niet de C van ‘t Chique Caraïbisch gebied. Niet de C van het Charmante eiland Cuba of het Charismatische land Canada dat al zo lang op jouw vakantielijstje staat.

Niet de C van Cabaretvoorstelling of van Concert. Of van al die andere Culturele evenementen in theaters, schouwburgen zalen of kroegen.

Niet de C van die Ceremonie om jouw huwelijk op de beste en meest feestelijke manier te vieren.

Niet de C van die Ceremonie voor jouw overleden geliefde die op de juiste en meest eervolle wijze gehouden wordt.

Niet de C van die ene Club die je zo graag toejuicht vanaf de overvolle, dampende tribunes. Waarbij je dat prachtige Clublied uit volle borst meezingt.

Niet de C van het Clubhuis dat je altijd zo graag bezoekt.

Niet de C van die Creatieve Cursus of leerzame opleiding die je in dezelfde ruimte als je medecursisten of -leerlingen volgt.

Niet de C van Champagne of Cava of Cola Light drinken wanneer je samen met talloze vrienden een feestje viert. Niet de C van de vele Cadeaus die je dan ontvangt of juist dat ene zorgvuldig uitgezochte Cadeau waarmee je anderen heel erg blij mee maakt.

Niet de C van Charme die je normaal gesproken zo graag in de strijd gooit wanneer je die leuke dame of heer ontmoet in dat gezellige Café.

Nee, het jaar 2020 draaide om de C van Corona.

Ik weet dat de materie Complex is, dat er nog altijd Complotdenkers zijn die het met de strenge maatregelen niet zo nauw nemen.

Toch hoop ik van harte dat het jaar 2021 niet meer draait om de C. Maar om de V. De V van Vaccineren. Beter gezegd: van Collectief Vaccineren.

Zodat de Chaos verdampt. Zodat het Chagrijn verdwijnt. Zodat de bovenstaande Checklist met andere C’s weer afgevinkt mag worden. Zodat al die bovengenoemde C’s wél weer kunnen. Dat daar geen Claim meer op gelegd wordt. Dat er geen strenge Controles meer plaatsvinden. Dat de C’s stuk voor stuk weer geoorloofd zijn. Dat is mijn wens voor ons allemaal. Voor deze gemeente, voor dit land, voor de wereld.

Deze laatste Column van 2020 is geschreven voor u en voor jou en ook een beetje voor mezelf. Dit stuk is voor het Collectief.

Dennis Dekker

Meer berichten