Raadslid Judith van Duinen (CDA): ‘De kleinschaligheid vind ik prettig’


<p>Hattems jongste raadslid Judith van Duinen is regelmatig te vinden in Molecaten: &quot;Heerlijk om je hoofd leeg te maken.&quot;(foto: Willem Gunneman)</p>

Hattems jongste raadslid Judith van Duinen is regelmatig te vinden in Molecaten: "Heerlijk om je hoofd leeg te maken."(foto: Willem Gunneman)

(Foto: )

Raadslid Judith van Duinen (CDA): ‘De kleinschaligheid vind ik prettig’

Hattem - 22 lentes telde Judith van Duinen op de dag dat ze ‘ja’ zei tegen een zetel in de Hattemse gemeenteraad. Ze was altijd al geïnteresseerd in de politiek. “Sinds de lagere school volg ik debatten. Nu kan ik mijn stem laten horen. Binnen de CDA-fractie is daar alle ruimte voor. Soms staat de lokale mening haaks op die van de landelijke politiek. Neem de stikstof. Den Haag legt het grootste deel op het bordje van de boeren. Ik denk dat iedere Nederlander wel iets in kan inleveren.”

(door Willem Gunneman)

“Hetzelfde geldt voor Vliegveld Lelystad. De komst van het vliegveld is schadelijk voor de Veluwe en het toerisme. Het gaat over gezondheid en leefbaarheid. Het liefst zien wij geen vliegveld. Daar zijn we het in Hattem als fractie unaniem over eens. Gelukkig zijn de lijnen kort en kunnen we ook landelijk onze stem laten horen. Politiek is en blijft echter het afwegen van belangen. De belangen van de polder en omliggende gemeenten liggen anders. Onze standpunten zijn duidelijk en liggen op de Haagse tafel.”

Judith koos bewust voor het CDA. “Een partij die bij me past. Ik sta voor solidariteit en de ‘C’ van Christelijk. Voor ik in de raad kwam, kon het CDA al rekenen op mijn stem.”

Vijftien was ze toen ze tijdens haar opleiding een keus moest maken voor de toekomst. Het werd mbo beveiliger en coördinator beveiliging. Een opmaat naar de politieacademie. De interesse in het recht, het systeem en de overheid bleek groter. Een gedegen basis voor een ambtelijke loopbaan. “Welzijn en sport, volksgezondheid en jeugd vind ik enorm boeiend.”

Ze slaagde voor drie MBO studies en studeert momenteel hbo rechten op Windesheim. Het past in het plan. Een droom die ze het liefst uit ziet komen op een steenworp afstand van de plek waar ze opgroeide. In de wuivende luwte van Molecaten. Waar ze urenlang speelde met vriendinnen en paard reed.

“Hattem is een prachtige plek. Een heerlijk stad om te wonen en bestuurlijk overzichtelijk. De kleinschaligheid vind ik prettig. In gesprek gaan doe ik graag. Het is belangrijk om te weten wat er speelt. Als raadslid ben je er immers allereerst voor de inwoners. Het is aan jou om ieders belangen af te wegen en te komen tot een besluit. Dat geldt voor de woonzorgzone, het ikc en de bouw van betaalbare woningen. De keuzes die we nu maken zijn bepalend voor de toekomst. Het is belangrijk dat we niet over één nacht ijs gaan. Dat dat soms tot pittige discussies leidt binnen zowel de fractie als de raad is prima. Soms is het zoeken naar een compromis.”

Ze raakt niet uitgepraat. “Ik ben en blijf een spraakwaterval”, lacht ze. Tot rust komt Judith op het voetbalveld van WZC. “Het wordt tijd voor een gezellig dames-recreatieteam in Hattem. Geen verplichte trainingen maar een lekker potje 7 tegen 7 op de zaterdagochtend zonder druk van een competitie. Naast het voetbalveld ben ik nog regelmatig te vinden in Molecaten. Heerlijk om je hoofd leeg te maken en zonder dat iemand het ziet een hindernis te nemen. Net als vroeger.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden